Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ministerie verzweeg besmetting Q-koorts

13-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-q-koorts-epidemie
Al een jaar voor de ruimingen van de geiten was bekend op het ministerie van Landbouw dat bijna honderd geitenbedrijven Q-koorts-positief waren, eenderde van het aantal onderzochte bedrijven. 

Vierduizend zieken en minstens 25 doden. Dat zijn de trieste cijfers van de Q-koorts-epidemie. Een groot deel van die besmettingen was mogelijk voorkomen als informatie die al een half jaar bekend was op het ministerie van Landbouw niet was verzwegen. Dat blijkt uit een reconstructie van  Nieuwsuur .

Toenmalig verantwoordelijk ministers Klink en Verburg hebben altijd volgehouden dat pas eind 2009 een speciale laboratorium-test beschikbaar was om Q-koorts-DNA in de melk op te sporen. Met die test konden alle besmette bedrijven worden opgespoord.

Verregaande maatregelen zouden pas mogelijk zijn als er een onderscheid kon worden gemaakt tussen besmette en niet-besmette bedrijven. Dat stelden zij onlangs ook tijdens hun verhoor onder ede bij de Nationale Ombudsman, afgelopen april. Uit de reconstructie van Nieuwsuur blijkt dat die laboratorium-test er al veel langer was en ook werd gebruikt. Mét resultaat.

Kamerlid Thieme van de Partij voor de Dieren stelde al in mei 2008  vragen  over nieuwe gevallen van Q-koorts besmetting in Brabant. Op de vraag "Acht u het nog steeds waarschijnlijk dat de volksgezondheid geen grote risico’s loopt als gevolg van dier op mens besmettingen met Q-koorts?" antwoordt minister Klink van Volksgezondheid dat hij nog geen aanleiding ziet om te spreken van grote risico's voor de volksgezondheid.

In december 2009 maakten Ton van der Ham en Manon Blaas de ZEMBLA film 'De Q-koorts epidemie'. De Q-koorts krijgt geen aandacht. Duizenden Nederlanders zijn er ziek van geworden, zes zijn er dan al overleden. Maar volgens artsen in ZEMBLA is deze epidemie onderschat en zijn er onnodig veel mensen ziek geworden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.