Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Minister ziet niks in verbod op het opkopen van schulden door incassobureaus

29 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
schulden ANP2
De minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, ziet geen aanleiding voor een verbod op doorverkoop van schulden aan incassobureaus.  Dat zegt hij in antwoord op Kamervragen van GroenLinks. Volgens onder meer de branchevereniging voor schuldhulpverleners NVV kopen incassobureaus de schulden op om ze vervolgens met harde hand te innen en daarbij hoge incassokosten te rekenen. GroenLinks vindt dat daarmee het schuldenprobleem in Nederland alleen maar groter wordt, omdat mensen die al in de problemen zitten, nog dieper in de schulden raken.
De Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) stelde onlangs in de Volkskrant dat de schuldenhandel veel verwarring onder schuldenaren wekt, omdat ze ineens door een andere vreemde partij worden benaderd. “Consumenten weten vaak niet of ze een dergelijke partij kunnen vertrouwen”, zo zei ACM in de Volkskrant . Sander Dekker ziet de doorverkoop van schulden niet zozeer als een probleem, maar vooral de wijze waarop vervolgens met de vorderingen wordt omgegaan.
De incasso-industrie
De incasso-industrie
Dat incassobureaus ver gaan bij het innen van schulden bleek ook uit de ZEMBLA-uitzending ‘ De incasso-industrie ’. De overheid is de grootste schuldeiser van Nederland. In 2013 signaleerde de toenmalige Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, dat ook de overheid steeds verder ging bij het innen van schulden. Daardoor kwamen nog meer mensen in de problemen.
Dekker belooft dat het kabinet kritisch zal kijken naar de rol van incassobureaus en dat misstanden bij incasso in de toekomst effectiever worden bestreden.
Incassoregister
Belangrijk speerpunt van het kabinet is het in het regeerakkoord aangekondigde incassoregister. Daarin worden alleen de betrouwbare incassobureaus opgenomen. “Met de branche en andere betrokken (maatschappelijke) organisaties zal begin 2018 bezien worden hoe dit op de beste wijze geregeld kan worden”, zegt Dekker. Daarnaast zet het kabinet volgens Dekker in 'op het terugdringen van het aantal mensen met problematische schulden en het effectiever helpen van mensen met schulden'. 

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.