Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister wil snelheid slacht omlaag na ‘onacceptabele beelden’

31-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Schouten AO ANP
Minister Carola Schouten (Landbouw) grijpt in nadat er gruwelijke beelden vanuit een slachthuis in IJsselstein naar buiten zijn gekomen. De minister wil dat er normen komen voor de snelheid van het slachten, zodat beter toezicht mogelijk wordt.

Het tempo blijkt nu vaak te hoog. Inspecteurs van waakhond NVWA kunnen daardoor niet goed controleren of de regels over het welzijn van dieren worden nageleefd.

Schouten reageert met de maatregelen nadat RTL Nieuws de undercoverbeelden aan het licht bracht. Medewerkers slaan varkens hard en ze trekken kreupele dieren aan hun staart. "Je mag geen geweld gebruiken tegen dieren. Dit is onacceptabel", aldus de minister.

Met een norm voor de bandsnelheid hoopt Schouten ook de druk op het werkproces te verlagen. De hoge slachtsnelheid maakt het voor de slachthuizen goedkoper, maar de dieren hebben daaronder te lijden.
Meer dan gebrekkig toezicht
Ze wil ook opheldering van toezichthouder NVWA, die onder haar ministerie valt. Sommige dierenartsen van de organisatie kijken gewoon toe als varkens worden geslagen. Soms slaan ze zelfs zelf dieren, zo blijkt uit de beelden. De NVWA is daar al een intern onderzoek naar begonnen.

Volgens Schouten is het probleem in slachthuizen "veel fundamenteler" dan alleen gebrekkig toezicht. Ze vraagt zich af of "ons systeem" nog wel werkt en kijkt welke verdere maatregelen nodig zijn om de situatie in slachthuizen te verbeteren. De bewindsvrouw moet waarschijnlijk op korte termijn uitleg geven aan de Tweede Kamer over de wantoestanden. Meerdere partijen willen Schouten hierover aan de tand voelen. Ze willen actie van de minister en duidelijkheid over de rol van de NVWA.

Zembla maakte meerdere uitzendingen over megastallen waaronder:
'Karbonade uit de megastal'
'Het stinkt in Brabant'

Bron: ANP/RTL Nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.