Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister wil dat Europa zelf medicijnen gaat produceren

05-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Minister Bruins - ANP

Minister Bruins van Volksgezondheid wil dat Nederland in de toekomst samen met andere Europese landen zelf geneesmiddelen en grondstoffen voor medicijnen gaan produceren. Hij gaat dat binnen Europa ‘bediscussiëren’. Die productie ligt nu nog voor het grootste deel in China en India waardoor Nederland heel erg afhankelijk is voor medicijnen van deze landen. Dat levert nu vaak medicijntekorten op. ZEMBLA maakte daar de uitzending 'Medicijnmacht China' over.

Het plan van Bruins om in Europa te produceren is niet voor de korte termijn, maar “is wel onontkoombaar om op de langere termijn zorg te dragen voor een duurzame geneesmiddelenvoorziening”, aldus Bruins.

Medicijnmacht China
Verschillende deskundigen zeiden in ZEMBLA eerder al dat we terug moeten naar een systeem waarin we in Europa weer zelf grondstoffen voor medicijnen gaan produceren. In de uitzending ‘Medicijnmacht China’ wordt de afhankelijkheid van China voor medicijnen uitgelegd:

Bruins neemt voor de kortere termijn ook maatregelen tegen medicijntekorten. Hij liet maandag weten dat groothandels en firma's voor vijf maanden extra medicijnvoorraden moeten aanleggen. De aanleg van de voorraad start in 2020 en kost 25 miljoen euro. Wie het precies gaat betalen is nog niet bekend. De financiering van deze ijzeren voorraad gaat Bruins samen met betrokken partijen (groothandels, apothekers, medicijnenfirma's en zorgverzekeraars) uitwerken.


Lees de brief van minister Bruins aan de Kamer over zijn plannen:

Kijk 'Medicijnmacht China' terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.