Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister wacht onderzoek naar gevaren kunstgraskorrels af

21-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kunstgras
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat pas concreet stappen zetten wat betreft de rubberkorrels op de Nederlandse kunstgrasvelden, als duidelijk is wat de uitkomsten zijn van het nieuwe RIVM onderzoek. Dat liet ze maandag weten tijdens het algemeen overleg in de Kamer over de gezondheidsrisico’s van het rubbergranulaat.
Schippers antwoordde daarmee op een van de vele Kamervragen die naar aanleiding van de Zembla-uitzending over de rubberkorrels waren gesteld.  
Kankerverwekkende stoffen
Veel Kamerleden maken zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van de korrels, die gemaakt zijn van oude autobanden. In het rubber van die oude banden zitten stoffen (PAK’s, zink, lood en benzeen ) die bewezen kankerverwekkend zijn. De Kamerleden vroegen zich af of er niet een speelverbod moet komen voor voetballen op kunstgras met rubberkorrels zolang niet duidelijk is hoe schadelijk de korrels zijn. Ook is de Kamervraag gesteld of de minister van plan is gemeenten financieel te helpen als zij willen overstappen op ander kunstgras. Maar de minister vindt het te voorbarig daar nu al iets over te zeggen, ze wil eerst weten van het RIVM gaat adviseren.
Geen concrete stappen
Minister Schippers wil graag de uitkomsten van het nieuwe onderzoek van het RIVM afwachten. De uitkomsten van de nieuwe veldtesten worden voor het kerstreces verwacht, de uitslag van de literatuurstudie van het RIVM wordt volgend jaar pas bekend. Tot die tijd wil de minister dus geen concrete stappen zetten en houdt ze vast aan het oude onderzoek van het RIVM dat zegt dat voetballen op rubbergranulaat niet schadelijk is voor de gezondheid. Dit onderzoek kreeg kritiek in onze uitzending ‘Gevaarlijk spel’ omdat het slecht was uitgevoerd. 
Keurmerk
Op de vraag of er niet een keurmerk moet komen voor kunstgras antwoordde de minister:
“Ik wil gewoon weten: het is goed of het is niet goed. Zo niet, dan wil ik het aanpakken.”
44 Kamervragen
Naar aanleiding van onze Zembla over de gezondheidsrisico’s van kunstgras werden in totaal 44 Kamervragen gesteld. Alle Kamervragen en de antwoorden van de minister zijn hier terug te lezen:  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.