Minister voorzichtig in strijd tegen farmaceut die grof geld vraagt voor medicijn Orkambi
29-06-2017
• leestijd 2 minuten
Minister Schippers wil nog niet vol in de aanval tegen farmaceuten die geneesmiddelen voor extreem hoge bedragen verkopen. Dat meldt het Financieele Dagblad. Een voorbeeld van zo’n duur geneesmiddel is het veelbesproken middel Orkambi, een medicijn tegen taaislijmziekte. Sommige politieke partijen pleiten voor de inzet van dwanglicenties, maar Schippers durft dat nog niet aan. Zo’n dwanglicentie doorbreekt het patent dat bedrijven op hun dure medicijn hebben, waardoor goedkope kopieën mogelijk worden.
De fabrikant van Orkambi vraagt 170.000 euro per patiënt per jaar. Dat vindt de minister te veel en daarom wordt het in Nederland niet meer vergoed. Ze probeert in gesprek met het bedrijf tot een oplossing te komen, maar dat is tot op heden niet gelukt.
Grof geld verdienen aan medicijnen over de rug van patiënten moet stoppen
Juridisch moeilijk
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving had de minister vorige week opgeroepen naar hardere middelen te grijpen zoals een dwanglicentie. Maar de minister is bang dat zo’n middel juridisch niet overeind blijft. Daarbij vindt ze dat de toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), moet onderzoeken of farmaceutische bedrijven zich schuldig maken aan machtsmisbruik.
Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzocht in 2016 in de uitzending ‘
Het Farma Fortuin
’ waarom zo is en wie daaraan verdienen.