Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister Volksgezondheid verzwijgt intensieve contacten met tabakslobby

21-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
de-jager-zwichtte-voor-tabakslobby
Door het stoppen met Postbus-51 campagnes tegen roken en het niet langer vergoeden van ondersteunende medicijnen bij stoppen met roken, zullen er zeshonderd mensen extra overlijden aan de gevolgen van roken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht en Stivoro naar de gevolgen van het beleid van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De resultaten van deze SimSmoke-studie worden gemeld in de ‘ZEMBLA’-aflevering ‘Minister van Tabak’.

Maatregelen

In de SimSmoke-studie is naast de invloed van de maatregelen van minister Schippers ook doorgerekend wat de gevolgen zijn als de overheid wel een aantal maatregelen neemt die het roken ontmoedigen zoals een verbod op sigarettenautomaten, accijnsverhogingen en de horeca weer volledig rookvrij maken. In tegenstelling tot de extra doden bij het beleid van Schippers zouden er dan bijna 5.000 mensen minder aan roken overlijden tot 2020.
 

Contact met de tabaksindustrie

Verder blijkt uit de uitzending van ‘ZEMBLA’ dat VVD-minister Schippers veel vaker contact heeft met de tabaksindustrie en rokersbelangenorganisaties dan ze eerder aan de Tweede Kamer liet weten. Op 19 januari van dit jaar zei ze: “Ik ken die mensen nauwelijks. In alle jaren dat ik mij met dit dossier bezighoud, heb ik de tabakslobby misschien twee of drie keer gesproken”. Uit mails en brieven die in het bezit zijn van ‘ZEMBLA’ blijkt dat Schippers sinds 2003 veel vaker contact heeft gehad met de rokerslobby.
 

Emails

W. Maessen van ‘Red de Kleine Horeca’ vertelt over zijn goede contacten met de VVD-woordvoerders Edith Schippers, Halbe Zijlstra en Anne Mulder. Schippers betuigt haar sympathie met de acties van ‘Red de Kleine Horeca’ en mailt hen: “Ik kan er zondag helaas niet bijzijn. Ik wens jullie heel veel succes en toch ook veel plezier ;)”  
De VVD had voor de kabinetsformatie van 2010 al toezeggingen gedaan aan de rokerslobby over de versoepeling van het rookverbod in de horeca, vertelt Maessen. Halbe Zijlstra mailt hem: “Jullie weten wat ik heb toegezegd. Dus reken ons af op het eindresultaat.”
 

Eén op één

A. van Voorst Vader, directeur Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie, zegt: “Wij hebben minister Schippers in haar rol als parlementariër intensief leren kennen als een heel zorgvuldig nadenkende parlementariër. Wij voeren als bedrijfstak één op één gesprekken met haar. Ze staat heel erg open voor zinvolle gedachten vanuit het bedrijfsleven.”
 

Geregeld overleg

Ook blijkt dat topambtenaren van minister Schippers geregeld overleg voeren met de tabaksindustrie over de totstandkoming van het beleid. Dit is in strijd met de FCTC- conventie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hierin is overeengekomen dat overheidsbeleid niet beïnvloed mag worden door commerciële belangen van de tabaksindustrie.

Minister Schippers wilde zelf niet meewerken aan de uitzending.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.