Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister Verhagen wil snel beginnen met vooroverleg nieuwe kerncentrale

13-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
delta-stelt-besluit-kerncentrale-jaren-uit
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) wil op korte termijn gaan praten met Delta en ERH over hun plannen om een vergunning aan te vragen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale bij Borsele.

Snelle behandeling
Om de behandeling van de aanvraag soepel te laten verlopen, is het gebruikelijk om vooroverleg te voeren. Ruim een jaar denkt Minister Maxime Verhagen nodig te hebben voor het overleg. Om snelheid te maken heeft hij Delta en ERH geschreven dat hij bereid is om er deze maand mee te beginnen. Ook heeft hij beide gevraagd de planningen aan hem bekend te maken.

Duitse experts
Verhagen maakt ter voorbereiding van het overleg gebruik van experts van het Geselschaft für Anlage und Reaktorsicherheit (GRS). GRS is een volgens Verhagen 'zeer ervaren Duitse Technical Support Organisation die alleen voor overheden werkt'. De experts zullen ook kijken naar de concept veiligheidsrapporten die de initiatiefnemers tijdens het vooroverleg op tafel leggen.

Kerncentrales verkopen doe je zo!
Ondanks de nucleaire ramp die zich in Japan voltrekt, zet minister Verhagen van Economische Zaken de plannen gestaag door en de kernenergie-lobby draait op volle toeren. ZEMBLA strijkt nee in Borssele en gaat in gesprek met lobbyisten, de bewoners, de deskundigen en de plaatselijke politiek over de strategieën om Nederland klaar te stomen voor een nieuwe kerncentrale.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.