Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister Verburg: minder Q-koorts zieken in 2010

27-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
excuus-om-q-koorts-kan-helend-werken
Komend voorjaar zullen zeker honderden mensen nog Q-koorts krijgen. Doel van het beleid is dat het aantal nieuwe patiënten in 2010 lager is dan de 2.300 van vorig jaar. Dat zei minister Verburg (Landbouw, CDA) vanmorgen tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) gaat 'het uiterste doen' om voor meer vaccins tegen Q-koorts te zorgen. Dat heeft zij woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. Tijdens het debat bleek verder dat een groot deel van de Tweede Kamer er nog niet van overtuigd is dat bokken en rammen op met Q-koorts besmette bedrijven moeten worden gedood, zoals Verburg en minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) willen. De Ministers menen dat het risico te groot is dat besmette bokken en rammen tijdens het dekken de bacterie via het sperma overdragen aan vrouwelijke dieren. Op melkbedrijven is dekken van de vrouwelijke dieren de enige bestaansreden van de bokken en rammen.

Er zijn geen cijfers bekent bij het RIVM over hoeveelheid mensen die nog ziek zijn na de Q-koorts epidemie van 2009. Er is van de 2300 Q-koorts besmettingen in 2009 niet bekent hoeveel mensen er nog in het ziekenhuis liggen of nog langdurig last hebben van (na)verschijnselen. 2300 besmettingen, officieel 6 doden, wellicht meer. De GGD heeft weliswaar meldingsplicht voor q-koorts, maar patiënten worden niet afgemeld. Deze week komt het RIVM met nieuwe cijfers. De verwachting is dat er niet veel meer patiënten bij zijn gekomen. Ondertussen worden 30.000 geiten geruimd en volgen nu de schapen.

Volgens een woordvoerster van de GGD is niet eens zeker of de maatregelen zullen helpen. RIVM-directeur R. Coutinho zegt in ZEMBLA -'De Q-koorts epidemie': ‘Er is op een gegeven moment een intensieve veehouderij ontstaan van geiten. Wij kunnen alleen maar zeggen: er is een zeer sterke aanwijzing dat door de intensieve veehouderij, door de concentratie van zoveel geiten op één plaats, krijg je zoveel bacteriën en dat is waarschijnlijk de oorzaak.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.