Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister van Tabak

16-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
minister-van-tabak
Sp-Kamerlid Henk van Gerven wilde gisteren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer weten hoe het kan dat Nederland onlangs is genomineerd voor de Malboro Man Award" een onderscheiding die aan landen wordt toegekend omdat zij door hun beleid tegemoet komen aan de tabaksindustrie. De prijs wordt uitgereikt door het Network for the Accountability of Tobacco Transnationals (NATT) een netwerk van organisaties dat zich inzet voor transparantie van de rooklobby.

Demissionair Minister Schippers (Volksgezondheid) is genomineerd voor de "Marlboro Man-award". Van Gerven (SP) vraagt waarom de minister burgers niet beter beschermt tegen de tabaksindustrie. Deze "dodelijke prijs" zou zij juist niet moeten krijgen.  De minister zou mensen juist moeten beschermen tegen de invloed van de tabaksindustrie en de gevaren van roken, meent de SP’er.

Het feit dat de financiële steun voor het stoppen met roken uit het basispakket is gehaald is volgens Van Gerven een teken dat de minister 'Marlboro Woman' is geworden.

Demissionair Minister Schippers wijst op de preventiemaatregelen die zij heeft genomen. Dat als gevolg daarvan de stichting STIVORO opgaat in het Trimbos-instituut vindt Van Gerven vernietiging van kennis, maar de minister ziet juist de voordelen van het bundelen van krachten.Volgens Schippers is de nominatie niet gebaseerd op juiste gegevens.

Eerder antwoordde Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  op Kamervragen van Lea Bouwmeester (PvdA) dat zij niet van plan is de contacten van het ministerie met de alcohol- en tabakslobby openbaar te maken. In de Tweede Kamer zei Schippers dinsdag dat zij als minister persoonlijk nog nooit de tabaksindustrie heeft ontvangen. Bouwmeester vindt dat de VVD-minister vaag is over de contacten die er wel zijn. „Dat is een minister onwaardig. Het is haar grondwettelijke plicht de Kamer te informeren”, aldus Bouwmeester.

De woordvoerder van Schippers weerspreekt de beschuldigingen en stelt dat de minister alle informatie over contacten met de tabakslobby aan de Kamer heeft gemeld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.