Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister van preventie of minister van tabak?

10-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
minister-van-tabak
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) te weinig doet aan preventie, maar zelf zei ze donderdag ,,Ik ben de minister van preventie''.

Schippers pareerde tijdens de begrotingsbehandeling Volksgezondheid kritiek uit de Kamer op bijvoorbeeld het schrappen van Postbus 51-spotjes en hulp bij stoppen met roken die uit het basispakket gaat. ,,Wij investeren in doen. We investeren veel geld in sport in de buurt want bewegen is goed voor alle doelen die we stellen voor een goede gezondheid.''
Eigen verantwoordelijkheid
Schippers realiseert zich wel dat ze het anders aanpakt dan haar voorgangers door nadrukkelijk te wijzen op de verantwoordelijkheid van mensen zelf. ,,We willen een omslag in levensstijl krijgen. Sport en bewegen zijn cruciaal voor een goede gezondheid.'' Het is misschien een ander soort preventie dan sommigen willen, maar we investeren meer geld in preventie dan het kabinet voor ons, aldus de minister.

600 extra doden door beleid Schippers
Door het stoppen met Postbus-51 campagnes tegen roken en het niet langer vergoeden van ondersteunende medicijnen bij stoppen met roken, zullen er zeshonderd mensen extra overlijden aan de gevolgen van roken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht en Stivoro naar de gevolgen van het beleid van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De resultaten van deze SimSmoke-studie worden gemeld in de ‘ZEMBLA’-aflevering ‘Minister van Tabak’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.