Zembla

Minister Staghouwer: Supermarkten spelen wél rol in stikstofcrisis

04-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
34132 keer bekeken
  •  
Henk Staghouwer, minister Landbouw, ANP-450220044

Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat supermarkten “wel degelijk een rol hebben te spelen” in de stikstofcrisis. Dat zegt de minister na vragen van Zembla. Boeren demonstreren vandaag bij verschillende distributiecentra van supermarkten. Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) riep de boeren op de blokkades op te heffen. De supermarkten zouden "geen partij zijn in het stikstofconflict."

Minister Staghouwer spreekt vandaag met de supermarktsector: “Ik wil dat de supermarkten samen met leveranciers en boeren concrete afspraken maken over bijvoorbeeld het verduurzamen van het assortiment. Een andere manier om boeren te helpen met verduurzamen is een betere verdeling van marges en risico’s en daar transparant over zijn.”

De minister wil binnen een half jaar resultaten zien: “Als over 6 maanden blijkt dat acties in de praktijk onvoldoende opleveren, dat de positie van de boer niet verbetert en de duurzaamheidsinspanningen achterblijven, dan ga ik over tot het inzetten van bindend juridisch instrumentarium, inclusief wettelijke verplichtingen.”

De macht van de supermarkten

Supermarkten hebben een enorme machtspositie in het huidige voedselsysteem. Uit onderzoek van Zembla blijkt dat supermarkten zich actief verzetten tegen de oproep van de Tweede Kamer om jaarlijks te rapporteren over wat ze doen om de voedselketen duurzamer te maken. Ook blijkt dat supermarkten geen harde afspraken willen maken over het betalen van een hogere prijs aan boeren die duurzamer produceren.

De meeste boeren verdienen nauwelijks nog aan de productie van voedsel. Ze zitten klem in een systeem van bodemprijzen en steeds hogere opbrengsten per hectare. Daardoor zijn ze onvoldoende in staat te verduurzamen. Ondertussen raakt de bodem uitgeput door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Biodiversiteit neemt in razend tempo af.

Bekijk de uitzending 'Supermarktmacht'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

RoefkeJ
RoefkeJ5 jul. 2022 - 18:09

Dus willen we de boeren echt steunen koop dan niet bij de supermarkt maar rechtstreeks bij de (bij voorkeur biologische) boer, dit doet veel meer dan een omgekeerd vlagje maar kost wel geld ..

1 Reactie
Derem
Derem6 jul. 2022 - 10:07

Ja, gaan we doen.... Ik werk zelf in een supermarkt, en we hebben per dag tussen de 1000 en 3000 klanten bij de groenteafdeling. Ik denk dat de boeren het dan ineens wel heel erg druk gaan krijgen.... Maar dat is geen probleem toch? Mannetje of 10-15 extra personeel erbij om per klant te plukken/ snijden, afwegen en afrekenen met een extra accountant erbij omdat het belastingtechnisch een heel ander bedrijf wordt en alles is in kannen en kruiken toch?

Ton Megens
Ton Megens5 jul. 2022 - 17:52

Hoe kan de boer verweten worden te veel stikstof uit te stoten en tegelijk verarming van de bodem als de mest als afval verwerkt moet gaan worden?

Sem Schut
Sem Schut5 jul. 2022 - 13:24

Nog een reden meer om in Duitsland in te kopen, in Nederland alleen alles duurder maken maar salaris en pensioenen dik achterlaten op de prijssteigingen, over het pensioen maar te zwijgen, mijn pensioenfonds durft zelfs een aalmoes van 0.23 procent te geven na 14 jaar niets.

HansKuypers
HansKuypers5 jul. 2022 - 10:41

Het is toch gewoon een kwestie van vraag en aanbod die de prijs bepaalt. En als er teveel melk geproduceerd wordt, gaan dus de prijzen omlaag. Bovendien wentelen de boeren een deel van hun kosten voor de overproductie ook nog af op de samenleving: stikstof, waterverontreiniging en gebruik schadelijke bestrijdingsmiddelen

Ciskan
Ciskan5 jul. 2022 - 4:03

Duurzaamheid maakt het product duurder en dat moet de consument betalen en wanneer dit alleen in Nederland gebeurt zal dot geen eerlijke concurrentie positie geven. Wie zorgt ervoor dat de Nederlandse consument het duurdere Nederlandse product koopt?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.