Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister Schippers: 'Coutinho werkt niet samen met farmaceutische industrie'

13-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
de-overbodige-griepprik

Volksgezondheidsminister Edith Schippers (VVD) staat volledig achter de door het RIVM aangespannen rechtszaak tegen de huisarts Hans van der Linde.

Van der Linde bekritiseert de dubbelfuncties van de directeur van het Centrum voor Infectiebestrijding, Roel Coutinho. Volgens de huisarts zou er sprake zijn van belangenverstrengeling, waardoor de jaarlijks terugkerende griepvaccinaties onterecht worden gepropageerd.

Van der Linde stelt dat het nut van de jaarlijkse griepprik nooit wetenschappelijk is bewezen. De huisarts ageert al jaren tegen de griepprik.

Volgens Coutinho ondermijnt huisarts Van der Linde met zijn uitspraken het vertrouwen van de bevolking in het RIVM als organisatie die uitbraken en epidemieën moet bestrijden. Het RIVM meent dat dat grote gevolgen kan hebben voor de uitvoering van rijksvaccinatieprogramma's. Ook zouden uitbraken van infectieziekten of milieucalamiteiten moeilijker te bestrijden zijn.

Het gaat om een bodemprocedure. Die duren doorgaans lang.

Bodemprocedure
Het RIVM ziet de beschuldigingen van de huisarts als smaad of laster en spande een bodemprocedure aan. Dergelijke gerechtelijke procedures zijn erg kostbaar en duren doorgaans lang. Op vragen van SP-kamerlid Henk van Gerven antwoordde de minister dat daarvoor gekozen is, omdat het om een zeer serieuze zaak gaat. De minister stelt dat het niet de bedoeling is de huisarts financieel te treffen, maar dat een kort geding de aard van de kwestie onvoldoende recht zou doen.

Ernstige publieke gevolgen
Ze vindt dat 'ontoelaatbare belangenverstrengeling van het RIVM dan wel van één van de belangrijkste gezondheidsadviseurs, de gezaghebbendheid van hun uitspraken ondermijnt en dit in crisissituaties ernstige publieke gevolgen kan hebben'.

Omdat Van der Linde 'tot twee keer toe geen bereidheid tot rectificatie heeft getoond' moet de rechter 'ten bate van het publieke belang dat daarmee gemoeid is' uitspraak doen.

De overbodige griepprik
De afgelopen weken hebben 4 miljoen mensen in Nederland een griepprik gekregen. De griepprik is gratis voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, maar kost de overheid jaarlijks 55 miljoen euro. Volgens het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, beschermt de prik tegen de ernstige gevolgen van influenza. Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe effectief is het vaccin? Griepdeskundigen uiten daarover in ZEMBLA hun twijfels.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.