Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister Ploumen naar Nigerdelta

13-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
minister-ploumen-naar-nigerdelta
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) leidt van 16 tot 20 juni een handelsmissie met 45 Nederlandse bedrijven naar Nigeria en Ghana. Ploumen brengt op maandag een bezoek aan de Nigerdelta waar olievervuiling een groot probleem is. Daar overlegt ze met maatschappelijke organisaties, bezoekt lokale gemeenschappen in Ogoniland, spreekt met vertegenwoordigers van Shell/SPDC en maakt een helikoptervlucht boven het gebied om de vervuiling met eigen ogen te kunnen zien.
Drie grote belangenorganisaties roepen minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op om het gesprek aan te gaan over de zware olievervuiling in de Nigerdelta. Ook de schending van mensenrechten in Nigeria zou ze aan de kaak moeten stellen, vinden Cordaid, Milieudefensie en Amnesty International.Volgens de organisaties kan ze ' een cruciale rol spelen om de uitvoering van een VN-rapport uit 2011, gericht op het grondig opruimen van de vervuilde gebieden, van de grond te krijgen '.
De bevolking van Ogoniland in de Nigerdelta protesteert al jaren tegen de werkwijze van Shell. In Goi is, volgens de gemeenschap, de olievervuiling onvoldoende opgeruimd door Shell en is het niet volgens de internationale richtlijnen gebeurd.
Sinds de oliemaatschappijen 1958 daar hun jacht op olie begonnen, is er naar schatting 1,5 miljoen ton olie over de landbouwgronden en in de moerassen gestroomd. Die vervuiling gaat onverminderd door. De bevolking wil dat het eindelijk stopt en richt zijn woede op Shell. De leidende Nederlands/Britse oliegigant maakt miljarden winst, maar wordt ervan beschuldigd milieu en mensenrechten op te offeren. ZEMBLA trok naar de Niger Delta en zag de praktijken van Shell.

UPDATE 16/6 : Minister Ploumen wordt per helikopter naar het door olie zwaar verontreinigde gebied gebracht en zal er praten met de lokale gemeenschap. Nigeriaanse vertegenwoordigers zeggen dat het voor het eerst is dat een buitenlandse minister de moeite neemt om naar dit gebied te gaan en met belanghebbenden te praten.
Shell-directeur Ben van Beurden is net in Nigeria geweest. Het olieconcern lijkt bereid geld beschikbaar te stellen om de olievervuiling in de Nigerdelta aan te pakken.

(Fragment uit: ' Vuile olie van Shell ')
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.