Zembla

Minister moet Erasmus MC 236 miljoen betalen

  •  
16-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
%e2%80%9cvws-oefende-druk-uit-op-nza-bij-financiering-nieuwbouw-erasmus-mc%e2%80%9d
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet het Erasmus Medisch Centrum 235,9 miljoen euro schadevergoeding betalen omdat het ministerie steun voor nieuwbouw niet is nagekomen.
Dat is de uitkomst van een bindend onderzoek door advocatenkantoor NauthaDutihl, dat vrijdag door Schippers aan de Tweede Kamer is gestuurd.
In 2008 ondervond Erasmus MC problemen met de financiering van nieuwbouwplannen. Toenmalig minister Ab Klink van VWS heeft toen 100 miljoen extra toegezegd om de financiering rond te krijgen. Door een garantieregeling hierbij zou het bedrag uiteindelijk veel hoger uitkomen.
Schippers zette vorig jaar september een streep door de toezeggingen van haar voorganger omdat die zou neerkomen op staatssteun. Ze kwam met het academisch ziekenhuis overeen om een schadevergoeding te laten vaststellen. Die compensatieregeling is nu door het advocatenkantoor bepaald.

Kamer niet geïnformeerd over toezegging 100 miljoen euro
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft druk uitgeoefend op de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om een specifieke regeling te treffen voor het Erasmus Medisch Centrum. Dit zegt een oud-medewerker van de NZa in de ZEMBLA uitzending De dood van een klokkenluider . Het ministerie zegde het ziekenhuis in 2009 honderd miljoen euro toe voor de nieuwbouw. Dat blijkt uit brieven van VWS en interne stukken van de NZa in bezit van ZEMBLA.

Lees ook: “ VWS oefende druk uit op NZa bij financiering nieuwbouw Erasmus MC
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.