Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister Hennis neemt het op voor Dutchbatveteranen

27-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
observatiepost-foxtrot
Minister Hennis (Defensie) heeft het tijdens Veteranendag namens het kabinet voor het eerst officieel opgenomen voor Dutchbatveteranen. De operatie die ze in Bosnië uitvoerden was eigenlijk van meet af aan ’onuitvoerbaar’, schrijft zij in haar weblog.
Veel Dutchbatters voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Ze werden in 1995 in VN-verband uitgezonden naar Bosnië, maar de missie bleek slecht geregeld. De Dutchbatters konden uiteindelijk niet voorkomen dat bij de val van Srebrenica duizenden moslimmannen werden vermoord.
In haar weblog schrijft de minister „Terwijl andere landen weigerden, besloot Nederland te gaan. En Dutchbat ging, zonder adequaat te zijn voorbereid op de specifieke omstandigheden, met onvoldoende middelen en capaciteiten, een zwakke informatiepositie, om vrede te handhaven waar geen vrede was. Een opdracht die reeds op voorhand onuitvoerbaar was.”

Waardering
De minister spreekt haar waardering uit voor de Dutchbatveteranen: “Vandaag op het Binnenhof heb ik mijn respect uitgesproken voor Dutchbat. Zij verdienen onze erkenning en waardering. En dat geldt uiteraard ook voor al die andere veteranen. Zij dienden én dienen vanuit het besef dat ook onze vrijheid bij die van een ander begint. Dit alles is van onschatbare waarde.”

Zembla maakte meerdere uitzendingen over Srebrenica. De eerste ZEMBLA in 1995 is Operatiepost Foxtrot waarin Blauwhelmen verslag doen van de gebeurtenissen voor, tijdens en na de val van Srebrenica, Zie hier een overzicht van de Srebrenica uitzendingen .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.