Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister Bruins: 'Aantal meldingen medicijntekorten verdubbelt dit jaar nog'

23-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Minister Bruins - ANP

Minister Bruins voor Medische Zorg voorspelt dat het aantal meldingen over geneesmiddelentekorten dit jaar nog verdubbelt vergeleken met vorig jaar. Hij zegt dat Nederland te afhankelijk is geworden van landen als China en India voor de productie van generieke medicijnen. ZEMBLA maakte over die afhankelijkheid meerdere uitzendingen.

In de uitzending 'Medicijnmacht China' onderzoekt ZEMBLA hoe ver die afhankelijkheid van China gaat als het om onze geneesmiddelen gaat.

Fragment over de tekorten uit 'Medicijnmacht  China':

Onwenselijke monopolies
"Er is een soort jacht gaande naar zo efficiënt en goedkoop mogelijk produceren. Dat heeft nu geleid tot bijzonder onwenselijke monopolies die ons land en veel andere landen kwetsbaar maken", zei ook Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie eerder. "Het kan niet zo zijn dat alle partijen wereldwijd afhankelijk zijn van een paar grondstofproducenten." 

Volgens verschillende deskundigen moeten we terug naar een systeem waarin we in Europa weer zelf grondstoffen voor medicijnen gaan produceren. Minister Bruins zegt nu ook dat de Europese Unie desnoods zelfs ingrediënten voor medicijnen moet gaan maken.

In '
Medicijnmacht China' wordt de afhankelijkheid uitgelegd:

Grotere voorraden
De patiëntenorganisatie heeft ook opnieuw aan de bel getrokken en wil dat fabrikanten en groothandels grotere voorraden medicijnen gaan aanhouden. Daarbij moeten apothekers hun klanten beter uitleggen waarom een medicijn niet beschikbaar is en welke andere mogelijkheden er zijn voor de patiënt, zegt een woordvoerster van de Patiëntenfederatie. Partijen moeten snel met elkaar in gesprek over "hoe de chaos rond medicijnen kan worden beëindigd".

De verdubbeling van het aantal meldingen over medicijntekorten die minister Bruins voorspelt komt deels wel door de toenemende bekendheid van de bestaande meldpunten. Maar de medicijntekorten lopen wel degelijk flink op, onder meer door productievertragingen vanuit landen als China en India.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.