Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister belooft Kamer maandelijks te informeren over chaos bij CBR

16-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
CBR anp
CBR - MJ afbeelding
Minister Cora van Nieuwenhuizen is bereid de Tweede Kamer maandelijks op de hoogte te brengen van de problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
De bewindsvrouw geeft daarmee gehoor aan het verzoek van de coalitiepartijen in de Kamer, die een maandelijkse update vroegen van Van Nieuwenhuizen nadat het CBR opnieuw negatief in het nieuws was gekomen.
"Het is geen enkel probleem om de rapportage die het CBR toch al aan mij doet, ook met de Kamer te delen," zegt Van Nieuwenhuizen.
Problemen bij CBR
Het CBR heeft de medische gegevens van zeker 71 personen in verkeerde digitale dossiers gezet, bleek donderdag. Het CBR kampt al langer met grote problemen, vooral met het verlengen van rijbewijzen van ouderen en mensen met een medische aandoening die de rijvaardigheid mogelijk beïnvloedt. Van Nieuwenhuizen plaatste het CBR in februari al onder verscherpt toezicht.
"Dit leeft ook enorm in de maatschappij. Veel mensen hebben last van de problemen bij het CBR, dus ik begrijp dat de Kamer dat ook goed wil volgen," aldus de minister.
ICT-debacle
ZEMBLA onthulde in april dat een ICT project bij het CBR tientallen miljoenen meer kost dan gepland en dat deze overschrijdingen onvolledig aan de Tweede Kamer zijn gemeld. Ook bleek dat er een miljoen medische dossiers zijn opgeslagen op slecht beveiligde systemen. De computers van het CBR draaien onder meer op Windows XP, waaraan al vijf jaar geen veiligheidsupdates meer zijn gedaan. Het CBR beweert dat dit op beperkte schaal en in een veilige afgesloten omgeving gebeurt. Maar de minister stelde naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending ' Chaos bij het CBReen onafhankelijk onderzoek in  naar de beveiliging.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.