Zembla

Minder wapenvergunningen verleend

  •  
17-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-schietclub
De afgelopen jaren heeft de politie minder wapenvergunningen verleend. In 2013 werden 75.000 vergunningen afgegeven. In 2011 waren dat er nog 77.000, zo heeft de politie donderdag gemeld.
Sinds de dodelijke schietpartij in Alphen aan den Rijn in 2011 worden aanvragers van een wapenvergunning strenger gescreend. Zo wordt gekeken of de aanvrager eerder crimineel gedrag of tekenen van radicalisering vertoonde of agressief was. Ook is er nu een landelijk registratiesysteem, waardoor snel duidelijk wordt of een aanvrager ergens in de politieannalen voorkomt.
Een wapenvergunning is 1 jaar geldig en moet dus ieder jaar worden vernieuwd. Afgelopen jaar zijn meer aanvragen voor een wapenvergunning geweigerd: 109 tegen 75 in 2011.
Het totale aantal wapens waarvoor een vergunning is afgegeven, is licht gedaald. In 2013 ging het om ruim 212.000 wapens, ten opzichte van ruim 215.000 in 2012. Een vergunning kan worden afgegeven voor meerdere wapens.
De politie kwam donderdag met de cijfers naar buiten na een bericht van NU.nl, dat de gegevens opvroeg via de Wet openbaarheid van bestuur.
 

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.