Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minder te besteden met nieuwe bijstandswet

23-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
minder-te-besteden-met-nieuwe-bijstandswet
Sommige huishoudens met een bijstandsuitkering dreigen vanaf volgend jaar tientallen procenten minder inkomen te hebben. Dat is een van de conclusies die onderzoeksbureaus Nicis Institute en Ecorys trekken in een studie naar de gevolgen van het kabinetsbeleid die woensdag verscheen.

Gezinstoets
Het gaat bijvoorbeeld om eenoudergezinnen met inwonende meerderjarige kinderen, aldus onderzoeker Koos van Dijken. Het kabinet wil vanaf volgend jaar de bijstand toetsen op het inkomen van alle gezinsleden, ook van inwonende kinderen. Is dat inkomen te hoog, dan vervalt de uitkering.

Portemonnee
Het is volgens de onderzoekers nog niet precies vast te stellen hoe veel huishoudens het kabinetsbeleid in hun portemonnee gaan voelen.

Het onderzoek stelt de effecten vast van het kabinetsbeleid voor de vier grote steden en de gemeenten die horen bij het netwerk G32. Ook de berekeningen die enkele steden zelf uitvoerden zijn meegenomen in het rapport.

Problemen stapelen
Gezinnen die last hebben van de kabinetsbezuinigingen hebben vaak niet één 'probleem'. Zo hebben ze vaak meerdere uitkeringen, geen werk en maken ze gebruik van diverse zorg- en welzijnsvoorzieningen, aldus de onderzoekers. (anp)

Lees ook: Tilburg naar de rechter om uitkeringen
Kamervragen
Vragen van het lid Spekman (PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid over het bericht dat sommige huishoudens met een bijstandsuitkering er volgend jaar tientallen procenten in inkomen op achteruit gaan (ingezonden 25 november 2011)

1 Bent u bekend met het onderzoek van Nicis Institute en Ecorys, waaruit blijkt dat sommige huishoudens met een bijstandsuitkering er volgend jaar tientallen procenten in inkomen op achteruit gaan? 1)

2 Wat is uw reactie op het onderzoek?

3 Klopt het dat vooral eenoudergezinnen met inwonende meerderjarige kinderen te maken hebben met fiks inkomensachteruitgang? Welke andere type huishoudens gaan er veel op achteruit?

4 Om hoeveel huishoudens gaat het hier?

5 Op welke manier kunnen huishoudens die er komend jaar tientallen procenten in inkomen op achteruit gaan zich voorbereiden op deze verandering? Welke mogelijkheden hebben zij om de effecten op te vangen?

6 Bent u bereid uw reactie op dit onderzoek aan de Kamer te sturen voor het algemeen overleg over WWB-onderwerpen op 30 november 2011?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.