Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minder hennepkwekerijen tappen meer stroom af

02-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland-narcostaat
De bijna 4700 hennepkwekerijen die vorig jaar zijn opgerold, hebben voor 147 miljoen kilowattuur stroom afgetapt. Dat is meer dan in 2013, toen nog voor 140 miljoen kWu werd gestolen. Dat maakte Netbeheer Nederland maandag bekend.
Wel is het aantal opgerolde kwekerijen vorig jaar afgenomen, maar die gebruiken meer stroom dan in 2013. De Netbeheer concludeert hieruit dat de productie van de gemiddelde hennepkwekerij is toegenomen en de wiethandel verder groeit.
Jaarlijks tappen illegale wietkwekers naar schatting bijna een miljard kWh af. Dat is evenveel energie als alle huishoudens in Den Haag in één jaar verbruiken. Netbeheer pleit daarom voor de invoering van een fraudevergoeding en legitimatieplicht bij het aangaan van een contract om energiediefstal tegen te gaan. Wietkwekerijen zijn bovendien een groot risico voor de veiligheid. Regelmatig ontstaan branden als gevolg van ondeskundig aangelegde installaties.
De waarde van de gestolen elektriciteit bedraagt bijna 200 miljoen euro. Hiervan is 70 miljoen euro het nettoverlies van de netbeheerders. Dit wordt doorberekend aan de consument en grootverbruikers. Dit betekent dat elk huishouden elk jaar voor 3 euro meebetaalt aan deze vorm van energiediefstal. De overheid loopt door de diefstal 130 miljoen euro mis door niet geïnde btw en energiebelastingen. (anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.