Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minder geld voor C2000

13-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geen-vertrouwen-meer-in-c2000-voor-inpandige-crisiscommunicatie
In 2009 meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken dat 50 miljoen euro zou worden uitgetrokken om de dekking van het C2000 netwerk te verbeteren. Het systeem wordt geplaagd door "organisatorische en systeemtechnische problemen".

In 2009 deed ZEMBLA onderzoek naar het communicatie systeem. In de aflevering 'De ramp C2000' doet zij verslag:  hulpdiensten als brandweer, politie, ambulance en marechaussee was beloofd dat ze door de komst van C2000 beter zouden kunnen samenwerken. Het zou ook de veiligheid voor slachtoffers en hulpverleners bevorderen. Sinds de werkelijke invoering in 2005 blijkt dit nog niet het geval te zijn.

BZK
Op circa 60 plaatsen in Nederland waar nu onvoldoende dekking van het netwerk is, zouden er extra masten komen. Dit kost ongeveer 50 miljoen euro. Ook wordt bekeken hoe het gebruik van mobilofoons en portofoons beter kan, vooral in gebouwen. Samen met andere technische en organisatorische maatregelen moet op deze manier het vertrouwen in C2000 weer groeien, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).

Naar nu blijkt zal er om het C2000-communicatienetwerk voor hulpdiensten te verbeteren dit jaar slechts 15 miljoen euro uitgetrokken worden voor 10 nieuwe zendmasten. Zodra er weer geld beschikbaar is worden dat er misschien wel 30 tot 40 per jaar.

Meer over:

de-ramp-c2000
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.