Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Iedere donderdag om 21.10 uur opnpo2

Hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.

VOLG ONS

Zembla

‘Minder belasting op suikervrije frisdrank en alcoholvrij bier’

30 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuut
Suikervrij
De verbruiksbelasting op suikervrije frisdranken en bronwater gaat waarschijnlijk sneuvelen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het gaat om een beoogde maatregel in het nog te sluiten Preventieakkoord, waar momenteel over wordt gesproken. Minister Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil met dat akkoord de komende jaren de gezondheid van de bevolking verbeteren. Het ministerie hoopt het akkoord in oktober te presenteren.
Alcoholvrij bier
Verbruiksbelasting (btw en accijnzen) wordt niet alleen op frisdranken en water geheven, maar ook op onder andere vruchtensap en alcoholvrij bier.

De onderhandelingen over het akkoord zijn onderverdeeld in drie onderwerpen: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Onder meer zorgaanbieders, patiëntenorganisaties, sportverenigingen en bedrijven zijn betrokken bij de gesprekken.
Kunstmatig gezoete frisdranken
Voedselwaakhond foodwatch stelt in een reactie dat het raar is dat er 'subsidie' komt op kunstmatig gezoete frisdranken. Deze producten staan immers niet in de schijf van vijf. "We moeten dus niet Coca-Cola light gaan sponsoren. Doe als de Fransen en richt het beleid op minder zoet in plaats van suiker te vervangen door kunstmatige zoetstoffen. En richt subsidies op producten die echt gezond zijn, dus weg met die btw-verhoging op groente en fruit'', aldus de organisatie.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's