Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Miljoenen schadevergoeding voor MH17 nabestaanden

30-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1114 keer bekeken
  •  
ANP MH17 2
ANP MH17
Een groep nabestaanden van de neergehaalde vlucht MH17 heeft een Amerikaanse rechtszaak gewonnen, waardoor zij recht hebben op honderden miljoenen schadevergoeding. Dat blijkt uit rechtbankstukken die in bezit zijn van ZEMBLA. Het gaat om een groep familieleden van 25 slachtoffers, onder wie 10 Nederlanders. De zaak werd aangespannen tegen de leider van de separatisten in Oekraïne Igor Girkin. Deze Russische officier leidde de opstand en wordt nu door de Amerikaanse rechter verantwoordelijk gehouden voor het neerhalen van MH17 met een BUK-raket op 17 juli 2014.
20 miljoen per slachtoffer
De vonnissen zijn op 21 december jongstleden gewezen door de Amerikaanse rechter. Per slachtoffer kende zij 20 miljoen dollar aan schadevergoeding toe. In totaal is er 400 miljoen dollar toegewezen, zegt de Amerikaanse advocaat van de nabestaanden, Floyd Wisner tegen ZEMBLA. "Per slachtoffer is er 10 miljoen dollar aan schadevergoeding en 10 miljoen boete uitgedeeld", aldus Wisner.
Gerechtigheid voor de families
De kans dat familieleden van slachtoffers deze bedragen daadwerkelijk kunnen incasseren, is overigens vrijwel nihil. Igor Girkin heeft zich niet verdedigd tijdens de rechtszaak en zijn op zijn officiële woonadres in Moskou was hij voor de advocaten niet te vinden. Advocaat Wisner is van plan beslag te leggen op zijn bezittingen, maar vreest dat dit bij lange na niet voldoende is om de miljoenen schade te voldoen. "Deze zaak ging niet om geld, maar om gerechtigheid voor de families. We willen aandacht op het wereldtoneel voor de zaak en voor degenen die verantwoordelijk zijn voor deze verschrikkelijke tragedie."
'Van een kale kip kun je niet plukken'
Nabestaanden die zich bij de rechtszaak hebben aangesloten reageren gelaten op het vonnis. Zoals de ouders van Bryce Fredriksz. "We gaan er vanuit dat het niet is te innen. Van een kale kip kun je niet plukken. Het is ook meer symbolisch. Nu komen ze er nog mee weg. Als er iets is wat we kunnen bedenken om degenen die erbij betrokken waren het leven zuur te maken, dan zullen we dat niet nalaten", aldus moeder Silene Fredriksz.
Emotionele waarde
"Dit is een van de manieren om de zaak bovenaan de agenda te houden. En dat is volstrekt legitiem", zegt Piet Ploeg, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. "De meningen over deze zaak zijn nogal verdeeld. De vraag is of de uitspraak wel enig effect zal hebben. Als Stichting nemen wij geen standpunt in over rechtszaken. Het is de eigen keuze van nabestaanden waar ze zich bij aansluiten. Maar de emotionele waarde van de uitspraak is absoluut aanwezig. Want het is ook hartstikke belangrijk om aandacht te blijven houden voor wat er is gebeurd. Het is belangrijk om het onderwerp op de kaart te houden."
Meer over deze zaak zie je in de tv-uitzending van ZEMBLA op 7 maart aanstaande, met daarin aandacht voor de vragen: welke handvaten zijn er voor nabestaanden om gerechtigheid te krijgen? Kan deze juridische overwinning een rol gaan spelen in de strafvervolging? Wanneer zullen de verantwoordelijken voor het neerhalen van MH17 voor de rechter verschijnen?

Meer over:

mh17
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.