Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Miljoenen Franse palingen uitgezet in Zeeland

02-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-dioxinepaling


Zo'n tien miljoen jonge palingen verhuizen dit seizoen van de Franse kust naar de Zeeuwse wateren. Zo'n 3,5 miljoen diertjes zijn al in Zeeland aangekomen om de kleine palingpopulatie in Nederland te vergroten, dat laat de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) woensdag weten.
De zeven centimeter lange doorzichtige jonge palingen (glasaaltjes) worden aan de Franse kust gevangen, per vrachtauto naar Nederland gebracht en in het Veerse Meer en op andere locaties uitgezet.
De in binnenwater levende palingen maken twee keer in hun leven een reis door de Atlantische Oceaan: direct na geboorte en vlak voor hun dood, om in zout water voor nageslacht te zorgen.
Goed beschermd
Volgens stichting DUPAN zijn de Nederlandse kusten tegenwoordig zo goed beschermd, dat palingen onze binnenwateren zonder menselijke hulp amper nog in- of uitkomen. Om die reden worden in het najaar volwassen palingen naar zee gebracht.

Een Europees herstelplan moet de palingstand op het hele continent verbeteren. De in 2009 ingestelde maatregelen zoals het uitzetten van paling werpen langzaam maar zeker hun vruchten af: zo was de natuurlijke komst van glasalen aan de Franse kusten dit jaar vele malen groter dan een jaar eerder. Hierdoor worden dit seizoen maar liefst vier keer zoveel dieren verhuisd als in 2013.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.