Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Miljarden weggesluisd via Nederland'

03-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland-belastingparadijs-het-vervolg
Bedrijven hebben vorig jaar via zogeheten brievenbusfirma's circa 221 miljard dollar gestald in landen met een lagere belastingdruk, voornamelijk in Nederland en Luxemburg. Daarnaast 'verdween' 72 miljard dollar richting de Britse Maagdeneilanden en Kaaimaneilanden. Dat meldde een denktank van de Verenigde Naties dinsdag in een speciaal rapport over de geldstromen.
Opvallend is dat in het laatste kwartaal van 2015 miljarden dollars weer werden weggehaald uit Nederland en Luxemburg, net op het moment dat er strengere EU-regels van kracht werden tegen onrechtmatige belastingpraktijken. In het derde kwartaal van 2015 lag de instroom naar Nederland met 148 miljard dollar op het hoogste niveau sinds 2007, aldus de VN.
Volgens het rapport wijst de instroom naar Nederland en Luxemburg op het bestaan van ,,complexe en dichte netwerken" van brievenbusfirma's, waarbij het geld snel kan worden doorgesluisd naar daar waar het nodig is of fiscaal het meeste voordeel valt te behalen. (ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.