Milieumaatregel werpt vruchten af: aantal plastic tassen in Noordzee gehalveerd
09-04-2018
•
leestijd 2 minuten
•
94 keer bekeken
•
Het verbod dat verschillende Europese landen hebben ingevoerd op het gratis verstrekken van plastic tassen blijkt een succesvolle milieumaatregel. Het aantal plastic tassen dat de afgelopen jaren werd opgevist in de Noordzee is gehalveerd. Dat stellen Nederlandse en Britse onderzoekers vast. In 2010 voerden al verschillende Europese landen het verbod in. In Nederland is het gratis weggeven van plastic tassen sinds 2016 verboden.
Voor 2010 haalde veertig procent van de vissers een of meerdere plastic tassen omhoog uit de Noordzee. Nu is dat nog maar 16 procent. Helaas zijn tassen niet de enige bron van de aanwezigheid van plastic in de Noordzee en blijkt uit verschillende onderzoeken dat er nog altijd grote hoeveelheden plastic drijven in het zeewater.
In elk monster Noordzeewater zit plastic
Zo deed de stichting
By the Ocean We Unite
verschillende onderzoeken in de Noordzee. Met een oppervlaktesleepnet namen de onderzoekers monsters van het zeewater op verschillende plekken in de Noordzee. In elk monster trof de stichting plastic aan. Variërend van één of twee kleine deeltjes tot enorme vangsten.
Onderzoekers van de Belgische universiteit in Gent
stelden vast
dat Europese vis- en zeevruchten eters jaarlijks zonder dat ze het in de gaten hebben 11.000 minuscule stukjes plastic binnen krijgen. Dat komt doordat vissen kleine stukjes plastic vaak voor voedsel aanzien en zo komt het uiteindelijk op ons bord terecht.
Plastic is net als nucleair afval: het gaat nooit meer weg. Ondertussen kunnen recyclers het enorme aanbod van plastic afval niet aan. Daarom verbranden we ons plastic of dumpen we het in arme landen. ZEMBLA maakte er in 2009 de uitzending ‘Een zee van plastic over’.
Ruim zeventig procent minder tassen over de toonbank
Voor het verbod op het verstrekken van gratis plastic tassen in Nederland werd ingevoerd, gebruikten consumenten samen ieder jaar zo’n drie miljard plastic tasjes. Uit
een onderzoeksrapport dat vorig jaar is opgesteld
in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu bleek dat sinds het verbod ruim zeventig procent minder plastic tasjes over de toonbank gaan.
Winkeliers mogen plastic tassen verkopen, maar uit hetzelfde onderzoek blijkt dat veel mensen tegenwoordig hun eigen tas meenemen naar de winkel. Drie op de tien winkeliers geven gratis een papieren zak mee aan klanten.