Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Milieudefensie zegt convenant weidegang op

27-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-topsporters-van-de-melkindustrie-deel-2
Milieudefensie stopt met onmiddellijke ingang haar medewerking aan gemaakte afspraken om meer koeien in de wei te laten grazen. Dat convenant om de weidegang te verbeteren is mislukt, aldus de milieuorganisatie. Het aantal koeien in de wei is gedaald in plaats van gestegen.
De landbouwsector beloofde in 2012 beterschap. Toen graasden koeien bij 81 procent van de melkveehouders buiten, nu nog maar bij 78 procent. Wageningen Universiteit en Research voorspelt dat die dalende trend zich zal voortzetten.
Een verbetervoorstel van een half jaar geleden heeft onvoldoende opgeleverd. ,,Na vier jaar praten is de maat vol'', constateert Milieudefensie. De samenwerking met de landbouwsector, zuivelorganisaties, de overheid en maatschappelijke organisaties is opgezegd. Volgens Milieudefensie moet verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam meer koeien in de wei wettelijk verplichten.

Miljoenen liters melk moet er dagelijks geproduceerd worden. De koe is een 'topsporter' geworden, die tot het uiterste wordt gedreven. Maar wat zijn de consequenties voor de mens en milieu en hoe puur is onze zogeheten weidemelk? Zembla onderzocht de gevolgen van de stijging van de Nederlandse melkproductie. Topsporters van de melkindustrie .

In deel 2 van 'Topsporters van de melkindustrie' gaat Zembla verder met haar onderzoek. Door de dalende melkprijs is het voor boeren steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. Grote zuivelconcerns als FrieslandCampina willen dat onze boeren melk voor de wereldmarkt produceren. Voor China bijvoorbeeld.
Volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO is het aantal melkveebedrijven waar de koeien in de wei staan is in 2015 ,,een fractie'' toegenomen vergeleken met het voorgaande jaar. Maar of dit betekent dat er nu ook meer koeien in de wei staan is niet bekend. ,,Die cijfers houden wij niet bij'', aldus een woordvoerder.
Het aantal veehouders dat dit seizoen aan 'een vorm van weidegang' doet is met 350 toegenomen. Eerder hielden zij hun koeien nog het hele jaar op stal. Volgens de de NZO lopen nu bij 78,3 procent van de melkveebedrijven de koeien weleens buiten.
Volgens Milieudefensie voldoen de cijfers waar de NZO mee komt niet aan de afgesproken norm van het convenant. Daarin is afgesproken dat koeien minimaal zes uur per dag buiten moeten staan, gedurende minimaal 120 dagen per weideseizoen. Milieudefensie baseert zich op onder meer op cijfers van het statistiekbureau CBS, dat deze norm hanteert.

(ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.