Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Milieuactivisten: 'Ahold moet banden verbreken met destructieve voedingsreus Cargill'

08-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
ANP-308708047
Milieugroepen roepen woensdag tijdens de aandeelhoudersvergadering supermarktconcern Ahold Delhaize op de banden met samenwerkingspartner Cargill te verbreken. Volgens milieugroepen Animal Rebellion, Extinction Rebellion en Climate Save Movement is het Amerikaanse Cargill het meest destructieve agro-industriële bedrijf ter wereld. 

Van zonnebloemolie tot babymelk: de Amerikaanse multinational Cargill produceert of verhandelt bijna alle ingrediënten die nodig zijn voor ons voedsel. Ahold Delhaize moet zijn samenwerking met Cargill staken tot dat concern stopt met het ontbossen van de Amazone voor de veehouderij, stellen de activisten. De milieugroepen benadrukken dat het behoud van het regenwoud van groot belang is voor het klimaat. Daarnaast draagt ontbossing in belangrijke mate bij aan de uitbraak van infectieziektes, zeggen de milieugroepen.
Ramp in het regenwoud 
"Ahold Delhaize heeft de macht om Cargill te stoppen. De voortdurende inactiviteit maakt Ahold medeplichtig aan de misdrijven van Cargill", betogen de activisten. Het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn heeft in 2010 een akkoord getekend om ontbossing tegen te gaan, aldus de milieu-organisaties.

In de Zembla uitzending Ramp in het regenwoud deel 2, is te zien wat de verwoestende werking is van de soja-industrie. Cargill haalt onder andere soja uit Brazilië. Milieuorganisaties wijzen Cargill er al jaren op dat de massale sojaproductie in het Amazonegebied tot ontbossing leidt.  

Kijk hier 'Ramp in het regenwoud deel 2' : 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.