Met afval vermengde stookolie risico voor AVR-werknemers
02-07-2014
•
leestijd 2 minuten
•
157 keer bekeken
•
De rechtbank verklaart AVR-Industrial Waste B.V, strafbaar en veroordeelt het afvalconcern tot een geldboete van €480.000. Het Functioneel Parket had eerder voor de rechtbank in Amsterdam een boete van 900.000 euro geëist tegen het afvalconcern. Volgens justitie heeft het bedrijf met gevaarlijk afval verontreinigde olie als brandstof verkocht aan schepen en de land- en tuinbouw, waardoor zeer schadelijke stoffen in het milieu zijn gekomen.
Geen vergunning
Volgens justitie blijkt uit onderzoek dat het bedrijf tussen 2005 en 2007 zonder vergunning oliehoudende scheepsafvalstoffen inzamelde, opsloeg en bewerkte. Dit soort afvalstoffen bevatten veel chemische en gevaarlijke afvalresten, zoals koelvloeistof, oplosmiddelen en brandstofresten. Het bedrijf verwerkte de afvalstoffen tot een verkoopbaar product. De olie werd als brandstof verkocht zonder te vermelden dat er afvalstoffen in zitten, aldus het Openbaar Ministerie (OM).
Conclusie van de rechtbank
'
De conclusie is dat verdachte in de ten laste gelegde periode drijflagen, dat wil zeggen oliefracties afkomstig uit scheiding van olie/water/slib-mengsels, heeft opgeslagen, be- en verwerkt, terwijl dat verboden was en zij wist dat het haar niet vergund was dat te doen. Verdachte moet ook hebben geweten dat hierdoor nadelige gevolgen voor het milieu konden ontstaan. Zij kende de steeds strenger wordende regelgeving en het beleid van de overheid. Op grond van het voorgaande komt de rechtbank tot het oordeel dat verdachte willens en wetens en dus opzettelijk de regels heeft overtreden.
'
Restafval
Het gaat om stoffen als kwik, zware metalen, fenol en benzeen, meestal afkomstig uit de petrochemische industrie. Dit zogenaamde restafval moet worden aangeboden aan een afvalverwerker. Maar dat kost geld. Voor de bedrijven die afwillen van dat restafval is het veel lucratiever om die stoffen te dumpen in stookolie en als brandstof te verkopen aan de scheepvaart. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. De schepen die de vervuilde olie verstoken, stoten het gif ongefilterd de lucht in.
Risico voor werknemers
Door zo te werken heeft AVR '
jarenlang in strijd met de meest wezenlijke uitgangspunten met betrekking tot het beheer van gevaarlijk afval gehandeld
'. Het bedrijf heeft dit volgens het OM gedaan om daar geld mee te verdienen. De met afval vermengde stookolie vormde echter een risico voor werknemers die werken met installaties waarin die stookolie wordt gebruikt en voor schepen die op die stookolie varen.
'Criminelen'
'
Bedrijven die er een werkwijze op na houden zoals AVR in de ten laste gelegde periode horen niet thuis in de afvalbranche. Zij horen thuis in het rijtje van criminelen die xtc-afval dumpen in natuurgebieden, die gevaarlijk afval dumpen in de Derde Wereld of op andere manier het milieu vergiftigen.
''