Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Melkquota zijn voorgoed verdwenen'

26-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
melkquota-zijn-voorgoed-verdwenen
 'De melkquota zijn verdwenen, voorgoed verdwenen.' Dat zei Europees commissaris Phil Hogan (Landbouw) woensdag tijdens een persmoment in Brussel. Sinds 1 april zijn de melkquota die tientallen jaren de productie van melk in Europa binnen de perken hielden, afgeschaft.
Volgens Hogan hebben de EU-landen bij het besluit voor de afschaffing van de quota gekozen voor een meer marktgeoriënteerde landbouwsector. ' We zijn het er allemaal over eens die te behouden. ' Aan herinvoering van het quotasysteem denkt Hogan dan ook niet.
Zoals verwacht is er nu na de afschaffing van de quota sprake van ,,prijsvolatiliteit'', zei hij. ' Daar hebben we nu mee te maken en we moeten zien hoe daar mee om te gaan. '
Hogan noemde een prijs van 30 eurocent per liter ,,redelijk'', maar in veel landen krijgen melkboeren veel minder. Er is in Europa sprake van overproductie om het verlies in prijs voor een liter melk op te kunnen vangen.
De Ierse EU-commissaris sprak over ,,grote problemen'' in met name de Baltische staten en nieuwe EU-landen. Desalniettemin is hij optimistisch over de toekomst voor de Europese melkproducenten. Met name in Azië ziet Hogan (nieuwe) kansen.
Niet alleen melkboeren hebben het zwaar, maar ook andere agrariërs zuchten als gevolg van de Russische ban op Europese landbouwproducten. Op maandag 7 september komen de EU-ministers van Landbouw naar Brussel om over de huidige situatie van de sector te praten. Hogan wilde niet vooruit lopen op mogelijke beslissingen of maatregelen die genomen kunnen worden. Voorafgaand aan de vergadering overlegt Hogan met veel ministers.
Boeren grijpen het overleg aan om in de Belgische hoofdstad te protesteren.

(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.