Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meldpunt voor slachtoffers seksueel misbruik Jehova's getuigen

28-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
Jehovah ANP

Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Jehova's getuigen kunnen binnenkort terecht bij een meldpunt van Slachtofferhulp Nederland. "Het meldpunt Verbreek de stilte wordt uitgebreid met specifieke expertise over seksueel misbruik binnen gesloten gemeenschappen, zoals de Jehova's", aldus minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

De geloofsgemeenschap wilde publicatie van een rapport over seksueel misbruik op twee websites ongedaan maken, maar verloor begin deze maand ook in hoger beroep een rechtszaak daarover. Het onderzoeksrapport gaat over de (gebrekkige) afhandeling van gevallen van seksueel misbruik binnen de Jehova-gemeenschap.

Negatief over behandeling klacht
Uit het rapport blijkt dat Jehova’s Getuigen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik en daar melding van deden, zeer negatief zijn over de behandeling van hun klacht. Driekwart van de melders geeft een onvoldoende aan hoe hun klacht is behandeld binnen de Jehovah’s gemeenschap. Het meest gegeven cijfer is zelfs een 1.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) zei toen het rapport uitkwam, geen goed woord over te hebben voor de manier waarop het bestuur van de Jehova's getuigen heeft gereageerd op het onderzoek. In een gesprek met Dekkers ministerie gaf het bestuur aan de aanbevelingen uit het onderzoek, waaronder het instellen van een intern meldpunt, af te wijzen.

Omdat de Jehova's getuigen tot nu toe ook steeds weigeren om een laagdrempelig intern meldpunt in te richten wordt minister Dekker gedwongen deze stap te nemen, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdagavond in een verklaring.

Misbruik op weg naar het Paradijs
Wereldwijd zijn Jehova’s Getuigen in opspraak gekomen vanwege kindermisbruik. Ook in Nederland kwamen de afgelopen jaren steeds meer verhalen naar buiten. De stichting Reclaimed Voices zei in in april 2019 tegen Zembla al van 300 gevallen van kindermisbruik in Nederland op de hoogte te zijn. Zembla onderzocht in 2019 in de uitzending ‘ Misbruik op weg naar het Paradijs ’ hoe het kerkgenootschap het misbruik toedekte, en hoe slachtoffers werden verguisd.


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.