Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meisjes krijgen uitnodiging vaccinatie baarmoederhalskanker

16-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kamer-wil-opheldering-over-rivm-onderzoek
Deze maand krijgen ruim 380.000 meisjes een uitnodiging om zich te laten inenten met het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker. ZEMBLA zette in 'Het omstreden kankervaccin' van oktober 2008 vraagtekens bij de snelle invoering van het vaccin in Nederland, omdat er nog te weinig bekend is over het vaccin.

Een deskundige,  Prof. F. van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut, zei in ZEMBLA: "We weten nog niet of het vaccin echt wel baarmoederhalskanker voorkomt, we weten niet of het vaccin ernstige bijwerkingen heeft en we weten ook niet of er herhaalvaccinaties nodig zijn."
Bovendien onthulde ZEMBLA dat een aantal leden van de Gezondheidsraad - die de minister van Volksgezondheid adviseerde het vaccin op te nemen in het vaccinatieprogramma -  banden had met de farmaceutische bedrijven die het vaccin produceren. Minister Klink nam het advies van de Gezondheidsraad over.

De uitnodigingen voor de inentingen worden gestuurd naar meisjes die dit jaar 13 tot en met 16 jaar worden. De inenting van 12-jarige meisjes binnen het Rijksvaccinatieprogramma begint in september van dit jaar, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.