Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Megastallen nee

23-09-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
burgerinitiatieven-buiten-spel-gezet-dialoog-megastallen
Uit die vele reacties die zijn ontvangen in de 'Dialoog Megastallen' blijkt dat er op tal van punten zorgen zijn over de ontwikkeling van de veehouderij in Nederland, schrijft Hans Alders, de leider van de dialoog, in zijn eindrapport 'Van mega naar beter' (pdf) aan staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Groter is niet altijd beter, zeker niet als het gaat over veehouderijen. Gewone Nederlanders willen geen almaar groter wordende veebedrijven die zich richten op buitenlandse markten.

Is de veehouderij nog wel in evenwicht met het absorptievermogen van natuur en milieu? Kan dierenwelzijn wel gegarandeerd worden? Wat zijn de effecten op de volksgezondheid? Ook zijn er zorgen over de vraag of de ontwikkelingen nog wel in verhouding staan tot de fysieke en sociale ruimte die het platteland biedt en of de gezamenlijke eisen die aan de orde zijn de veehouders nog wel in staat stellen om hun bedrijf uit te oefenen. Dat zijn enkele zorgelijke vragen die zijn gesteld tijdens het dialoog Megastallen.

Welke dialoog?
Het overgrote deel van de Nederlanders is niet bekend met de maatschappelijke dialoog megastallen. Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder de Nederlandse bevolking, uitgevoerd door Motivaction in opdracht van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren.

De dialoog werd georganiseerd door staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, met als doel inzicht te krijgen in hoe er in Nederland gedacht wordt over de toekomst van de veehouderij en de schaalvergroting. Inclusief een helder overzicht van alle meningen en argumenten. 90% Van de Nederlandse bevolking heeft echter nog nooit gehoord van de dialoog, of weet niet wat die inhoudt. Slechts 16% van de Nederlanders denkt dat Bleker de mening van de Nederlandse burger serieus zal nemen.

Zo blijkt dat 90% van de Nederlandse bevolking niet op de hoogte was van de dialoog, dat slechts 3% weet waar en wanneer hij of zij had kunnen deelnemen aan de dialoog en dat 95% van de mensen die wellicht hun mening wilden uitspreken over megastallen, niet wist waar en wanneer dat zou kunnen

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking geeft aan tegen de bouw van megastallen te zijn, maar 78% betwijfelt of de regering de bouw van nieuwe megastallen zal verbieden als een meerderheid van de burgers tegen is. Slechts 16% denkt dat staatssecretaris Bleker de mening van de Nederlandse burger ten aanzien van megastallen serieus zal nemen.

In meerdere uitzendingen heeft ZEMBLA dit onderwerp onder de aandacht gebracht:

" Karbonade uit de megastal ' van Daan van Alkemade en Simone Tangelder. In deze aflevering belicht ZEMBLA de komst van deze vleesproductiehallen.

In ' Antibiotica alarm ' van Jos van Dongen en Manon Blaas waarschuwt ZEMBLA voor het overmatig gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij.

De uitzending 'Het Stinkt in Brabant' van Ton van der Ham en Hans van Dijk. De burger in het buitengebied knokt voor een gezond leefklimaat, tegen de stank en de ongezonde lucht. Maar de boeren naast hem bouwen steeds grotere varkensstallen. ZEMBLA onderzoekt waarom burgers steeds het nakijken hebben bij bij deze ontwikkelingen en welke politieke spelletjes er gespeeld worden.

Lees ook: Opvattingen over megastallen , Een onderzoek naar het maatschappelijk draagvlak voor megastallen en de opvattingen hierover (mei 2011).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.