Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meerderheid Drentse Staten tegen ondergrondse CO2-opslag

26-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
co2-opslag-in-barendrecht-definitief-van-de-baan
Een groot deel van de Drentse Staten is vooralsnog tegen te ondergrondse opslag van CO2. Een motie van de SP en GroenLinks, om voorlopig niet mee te werken aan de opslag van CO2 in de Drentse bodem, werd tijdens de Provinciale Statenvergadering in Assen door een meerderheid aanvaard.
De Staten willen eerst een maatschappelijk debat. Het Rijk gaat de komende jaren experimenten houden met de ondergrondse opslag van CO2, maar het is nog niet bekend waar dit plaats gaat vinden.

Groningen
De provincie Groningen wil dat bij het onderzoek naar een mogelijke ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2 in Groningen een onafhankelijke groep deskundigen betrokken wordt.

De Rijksoverheid zoekt in Nederland proeflocaties waar CO2 ondergronds kan worden opgeslagen. Alle provincies gaan nu eerst zelf op zoek naar geschikte locaties.

Mocht een plek in Groningen in beeld komen als mogelijke locatie, dan moeten eerst de onafhankelijke deskundigen een oordeel geven. Bijvoorbeeld over de veiligheid. Het oordeel van de deskundigen komt overigens bovenop de reguliere procedure die overheden moeten volgen.

Zembla
Eerder kwam de opslag van CO2 in Barendrecht in opspraak. Daan van Alkemade en Elma Verhey maakten een ZEMBLA uitzending daarover, ' CO2-bom onder Brarendrecht ', waarin de CO2-opslag onder een woonwijk in Barendrecht ter discussie werd gesteld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.