Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer vrijheid ING na aflossing staatssteun

05-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
afrekenen-met-ing
Met de aflossing vrijdag van de resterende 1,025 miljard euro aan staatssteun herwint ING een deel van de vrijheden die het financiële concern de afgelopen jaren moest inleveren. Pas als de door Brussel opgelegde herstructurering geheel is voltooid, komen alle beperkingen te vervallen.
Vooral voor de aandeelhouders van ING is de aflossing van het laatste restje staatssteun goed nieuws. Zij maken vanaf volgend jaar weer kans op dividend. Ook voor bestuurders lonken mogelijk weer bonussen. Daar gaat evenwel de raad van commissarissen over, zei ING topman Ralph Hamers woensdag. Hij voegde eraan toe dat de bankensector met ingang van 2015 wel te maken krijgt met strengere regels voor variabele beloningen.
ING mag nog altijd geen overnames doen, en mag evenmin prijsleider zijn in de markten waarin het actief is. Die vrijheden krijgt de bank pas terug als de door de Europese Commissie opgelegde verkoop van de verzekeringsactiviteiten helemaal is voltooid, zei Hamers.
De Nederlandse staat schoot ING in 2008 te hulp met  miljarden euro aan kapitaalsteun. ING mocht niet omvallen. ‘ ING is te groot geworden om failliet te laten gaan. Als ING failliet gaat, staan we drie dagen later stenen door de ruiten van bakkers te gooien om aan brood te komen. Het is net zo belangrijk als water uit de kraan ’, zegt Hans Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters in de ZEMBLA uitzending 'Afrekenen met ING.' Het gevolg is dat de overheid keer op keer moet bijspringen om te zorgen dat ING niet omvalt.
De laatste aflossing komt een halfjaar eerder dan was afgesproken. Naast de hoofdsom heeft het financiële concern uiteindelijk 3,5 miljard euro aan rente en premies betaald. ING mocht vervroegde aflossen na het balansonderzoek en de stresstest door de Europese Centrale Bank (ECB), waar ING probleemloos voor slaagde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.