Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer volwassenen gameverslaafd

18-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
gameverslaafd
Gameverslaving, overmatig computerspellen spelen, is niet alleen voorbehouden aan puberjongens, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Maar liefst 7 procent van alle volwassenen tussen de 20 en 30 jaar is gameverslaafd. In Nieuwsuur  een gesprek met game-onderzoeker Jeroen Lemmens en een reportage over het leven van twee verslaafden.

Van de gamers is 8,7 procent problematisch. Dat wil zeggen dat ze aan minimaal vijf van de negen criteria voldoen die zijn opgenomen in de DSM-5, het Amerikaanse handboek van psychiatrische aandoeningen. Het gaat dan bijvoorbeeld om afkickverschijnselen wanneer er niet gegamed kan worden, liegen over speeltijd tegen familie of vrienden en spelen uit vluchtgedrag.

In de praktijk vertaalt de verslaving zich vaak in problemen op school, het oplopen van studievertraging, of later problemen met werk of relaties. Van de gamende jongeren tot twintig jaar is 6 procent problematisch en boven de twintig zelfs 7 procent. Dat is veel, zegt Lemmens, maar hij benadrukt dat er ook een heel grote groep niet-problematische gamers is.

(bron: Nieuwsuur )

Meer over:

gameverslaafd
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.