Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer Syrische asielzoekers in NL

16-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
meer-syrische-asielzoekers-in-nl
In de eerste twee maanden van 2014 vroegen 918 Syriërs asiel aan in Nederland. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal van vorig jaar. In 2013 meldden zich in totaal 2.673 Syriërs bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De cijfers over 2013 laten een stijgende lijn zien. In de eerste maanden klopten steeds ruim 100 Syriërs aan, aan het eind van het jaar schommelde het aantal rond de 400 per maand.

Sinds 2011 woedt er in Syrië een bloedige burgeroorlog. Inmiddels zijn er ruim 3 miljoen Syriërs op de vlucht voor het aanhoudende geweld. De vluchtelingenkampen in buurlanden zoals Jordanië, Libanon en Turkije zijn inmiddels overvol.

In Nederland zijn Syriërs nu de grootste groep vluchtelingen in. Somaliërs waren dat vorig jaar (in totaal 3.078 aanvragen). De meeste Syriërs krijgen een tijdelijke verblijfsvergunning. Ongeveer 250 vluchtelingen mogen permanent in Nederland blijven.

Wanhopige vluchtelingen proberen in toenemende mate Europa te bereiken. Deze mensen zijn bijna altijd aangewezen op mensensmokkelaars, die voor enorme bedragen in gammele, overvolle boten, de overtocht naar Italië regelen. ZEMBLA volgde de timmerman Hassan Moussa in 'Fatale overtocht'.

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.