Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer sterfgevallen door corona in verpleeghuizen dan RIVM meldt

07-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
ANP-356782786
Het aantal besmettingen en sterfgevallen in verpleeghuizen neemt fors toe. De stijging is meer dan blijkt uit de landelijke cijfers van het RIVM. Dat zegt de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso). Volgens de beroepsvereniging komt dat omdat het RIVM alleen coronapatiënten registreert als er een test heeft plaatsgevonden. Terwijl er in veel situaties ook geen test is uitgevoerd.
Sinds medio maart werken specialisten ouderengeneeskunde met verschillende elektronische patiëntendossiers (EPD) om coronapatiënten te vermelden. In Nederland worden er verschillende van die EPD’s gebruikt. In een van die systemen staat volgens Verenso geregistreerd dat er 1979 coronapatiënten zijn. Bij 908 van hen is het virus met een test vastgesteld en bij 1071 patiënten is dat niet gebeurd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreert in zo’n geval alleen de 908 coronapatiënten bij wie een test is uitgevoerd. In een ander EPD stonden afgelopen vrijdag 626 vermoedelijke coronapatiënten geregistreerd, maar van die groep zijn er maar 183 mensen getest op het virus.
‘Meer beschermende middelen nodig’
Voorzitter Nienke Nieuwenhuizen van Verenso vindt dat er actie moet worden ondernomen om ouderen in verpleeghuizen beter te beschermen. “We kunnen het ons niet permitteren dat het aantal coronapatiënten in verpleeghuizen explosief toeneemt”, vertelt Nieuwenhuizen. “Dat betekent niet alleen dat we onze bewoners zo goed mogelijk moeten beschermen, maar ook de zorgmedewerkers.” 

Nieuwenhuizen merkt dat personeel in verpleeghuizen het moeilijk heeft. “Er wordt ontzettend veel van ze gevraagd terwijl ze nu onvoldoende beschermd worden en te weinig middelen tot hun beschikking hebben. Daar moet echt verandering in komen. Zonder hen zijn we nergens.”

Lees ook: Huisartsen: ‘Niet geteste patiënten die overlijden aan corona ontbreken in sterftecijfer RIVM’
Huisartsen en CBS zien afwijking
Verenso staat met deze constatering niet alleen. Al eerder trokken Brabantse huisartsen aan de bel. Bij de GGD moeten zij alleen overlijdensgevallen melden van wie door middel van een test bewezen is dat ze COVID-19 hebben gehad. In diverse gevallen zijn overledenen niet getest op het coronavirus. Terwijl er dan bij huisartsen misschien sterke vermoedens zijn van een besmetting, worden deze overlijdensgevallen niet in de officiële cijfers gemeld. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vermoedt ook dat het aantal mensen dat aan corona is overleden hoger is dan het RIVM meldt. 

Lees ook: CBS vermoedt hogere sterfte door corona dan RIVM meldt
Door Edwin Vossen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.