Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer protest Luchthaven Twente

28-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
luchtkasteel-twente
Oldenzaal schaart zich in de rij van bezwaarmakers tegen de komst van Luchthaven Twente. De gemeente wil de aanvankelijke steun voor de luchthaven intrekken. De raad gaat daar in een extra vergadering een nieuw besluit over nemen. Het college maakt bezwaar tegen het luchthavenbesluit van het ministerie van Infrastructuur, dat nu ter inzage ligt.
Bij het dagelijks bestuur van de Twentse gemeente zijn grote twijfels gerezen over de gevolgen van de burgerluchthaven aan de rand van Oldenzaal, zei wethouder Frits Rorink vrijdag. In 2005 steunde Oldenzaal de komst van een kleinschalig, groen en compact vliegveld, maar 'we hebben ondertussen grote zorgen over de veiligheid, de uitstoot van fijnstof, de leefbaarheid en de kap van bomen’, aldus Rorink.

Natuurmonumenten
Natuurmonumenten heeft staatssecretaris Wilma Mansveld gevraagd om het Luchthavenbesluit voor Vliegveld Twente, dat nu ter inzage ligt, in te trekken. Analyse van het besluit wijst uit dat in de omgeving van het vliegveld honderden hectaren bos moeten worden gekapt. Gebiedsontwikkelaar ADT zegt met het ministerie in overleg te zijn over versoepeling van de regels. Natuurmonumenten wil dat eerst de gevolgen voor de bossen glashelder zijn, voordat het besluit opnieuw ter inzage wordt gelegd.
In het Luchthavenbesluit staan de gebieden aangegeven waar vanwege de veiligheid beperkingen gelden. Alle bomen boven een bepaalde hoogte moeten daar verdwijnen. Volgens het besluit geldt dit voor ‘duizenden bomen’.
Nadere analyse maakte duidelijk dat het om honderden hectaren bos gaat. Bos met grote waarde voor de natuur en voor de mensen. Nadat hierover veel onrust ontstond, stelde gebiedsontwikkelaar ADT dat de regels worden versoepeld en dat dan ‘enkele honderden bomen’ worden gekapt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.