Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer meldingen misbruik jongeren op internet

29-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-dood-van-amanda-todd
Het aantal meldingen van kinderen en jongeren van seksueel misbruik op internet, is vorig jaar opnieuw toegenomen. Bij het meldpunt Help Wanted, onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik, kwamen ruim 1500 meldingen binnen, zo'n tweehonderd meer dan in 2014. In 2013 kwamen er nog maar 750 meldingen binnen.
Volgens Help Wanted was er vorig jaar een opvallende stijging van het aantal meldingen van chantage met naaktfilmpjes of foto's. In 2014 ging het om 427 gevallen, maar vorig jaar steeg dat tot 721 meldingen, zo bevestigt de organisatie berichtgeving van de NOS.
De aangiftes van chantage zijn voornamelijk afkomstig van jongens en jonge mannen. De organisatie vermoedt dat er in georganiseerd verband jacht op deze doelgroep wordt gemaakt. ,,Het gaat in alle gevallen om jongens en mannen die via internet contact hadden met een prettig uitziende dame waar ze webcamseks mee hebben gehad'', aldus een woordvoerster. ,,In sommige gevallen gaat het waarschijnlijk om prostituees die voor dit doel worden ingehuurd. Het beeld bestaat dat het vooral meisjes zijn die slachtoffer worden van deze chantagepraktijken, maar inmiddels gaat het in de helft van de gevallen om jongens.''
De slachtoffers dienen geld over te maken onder het dreigement dat de beelden online worden gezet. ,,De bedragen variëren van een paar tientjes tot enkele duizenden euro's. Het lijkt er zelfs op dat bij de gevraagde bedragen rekening wordt gehouden met de leeftijd van het slachtoffer. Als ze er op ingaan, wordt er vervolgens vaak nog meer geld gevraagd omdat ze hebben laten zien dat ze ontvankelijk zijn voor het dreigement.''
Ook het aantal meldingen van zeer jonge kinderen (tussen de acht en twaalf jaar) nam vorig jaar toe. Het ging om 29 gevallen, tegen twintig in 2014. In de eerste vier maanden van dit jaar kwamen er al dertien van dergelijke meldingen binnen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.