Zembla

Meer kanker door hpv-vaccinatie

  •  
20-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1232 keer bekeken
  •  
vaccin-tegen-baarmoederhalskanker-een-tweede-poging
Onderzoekers van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) denken dat inenting met het hpv-vaccin juist tot meer baarmoederhalskanker kan leiden. Vrouwen die zijn gevaccineerd zouden zich niet meer laten controleren, zeggen ze in Medisch Contact. De kanker kan dan niet meer in een vroeg stadium worden ontdekt.

Het NHG, de wetenschappelijke vereniging van huisartsen, vindt dat vaccinatie in combinatie met het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker weinig oplevert. De overheid zou dat geld beter kunnen steken in onderzoek naar risicofactoren van de ziekte.

In ZEMBLA ' Het omstreden kankervaccin ' werd getoond dat er nog grote twijfels zijn over nut en noodzaak van het opnemen van het hpv-vaccin in het rijksvaccinatieprogramma. Ook bleek dat leden van de Gezondheidsraad, die minister Klink had geadviseerd over het vaccin, niet geheel onafhankelijk waren. De minister van Volksgezondheid heeft deze maand besloten vast te houden aan het advies van de raad, waardoor vanaf volgend jaar meisjes van twaalf jaar kunnen worden ingeënt tegen baarmoederhalskanker.

In Medisch Contact vergelijken de onderzoekers het vaccineren met "schieten met een schot hagel". Wanneer de vaccinatie niet wordt ingevoerd en met het uitgespaarde geld onderzoek wordt gedaan naar risicofactoren voor baarmoederhalskanker, zou wel met scherp worden geschoten, zo zegt het Huisartsen Genootschap.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.