Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer doden door Q-koorts

29-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
chronische-q-koorts-zal-toenemen
Zeker 24 mensen zijn de afgelopen jaren overleden aan Q-koorts. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tot nu toe wordt uitgegaan van 19 doden.

RIVM-directeur Roel Coutinho denkt dat het aantal nog veel hoger kan liggen. Volgens hem zoeken niet alle artsen gericht naar de Q-koorts. "Er zullen meer slachtoffers zijn, misschien twee of drie keer zo veel", zei hij in  Nieuwsuur .

"Recent onderzoek laat zien dat waarschijnlijk 50.000 mensen besmet zijn met Q-koorts", zegt Coutinho. 1 tot 2 procent van hen loopt het risico op een ernstige, chronische variant.

Op de website van het RIVM staat te lezen: "Er bestaat in Nederland momenteel geen systematische surveillance van sterfgevallen ten gevolge van Q-koorts. In Osiris worden alleen patiënten met acute Q-koorts gemeld.

Als op het moment van melden bekend is dat het om een overleden patiënt gaat met acute Q-koorts wordt dit gerapporteerd in Osiris. Het merendeel van de sterfgevallen zullen echter patiënten zijn met chronische Q-koorts.

De rapportage van overleden patiënten met chronische Q-koorts gebeurt op vrijwillige basis door GGD'en en betreft vrijwel zeker een aanzienlijke onderschatting van het werkelijke aantal overledenen ten gevolge van (chronische) Q-koorts."

Rechtzaken
Tot nu toe zijn officieel vierduizend Q-koortspatiënten geregistreerd. Geitenhouders van bedrijven die de afgelopen jaren besmet zijn met het virus kunnen een schadeclaim tegemoet zien van de patiënten. De eerste rechtszaken hierover starten komende maand.

De Q-koorts
Q-koorts begint met griepachtige verschijnselen. Vaak zijn de patiënten binnen twee weken weer opgeknapt, maar voor sommigen loopt het minder goed af. Q-koorts patiënt mevrouw Van Oort in ZEMBLA - "De Q koorts epidemie": ‘ Je kunt met geen pen beschrijven hoe ziek ik was. Ik heb dagen op bed gelegen dat ik niet wist dat ik nog leefde. Ik ging het liefste dood, zo ziek was ik .’

Volgens arts microbioloog P. Wever uit het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch is Q-koorts gevaarlijker dan de Mexicaanse griep: ‘ Jaren later kan er een chronische Q-koorts ontstaan. Je krijgt een hartklepontsteking, dat is een ernstig ziektebeeld. Waarbij je hart niet goed meer functioneert.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.