Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer bedrijven besmet met Q-koorts

16-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onduidelijkheid-over-aantal-q-koorts-besmettingen
Naar verwachting zijn meer geiten- en schapenhouderijen besmet met de Q-koorts dan tot nu toe werd gedacht. Het tweemaandelijkse onderzoek naar bacteriën in de melktank, dat sinds 1 oktober werd gedaan om bedrijven te testen, brengt niet alle besmettingen aan het licht. Besmette dieren scheiden namelijk niet altijd evenveel Q-koortsbacterie uit.

Het ministerie van Landbouw heeft daarom aangekondigd dat bedrijven met meer dan vijftig schapen of geiten voortaan een keer in de veertien dagen worden gecontroleerd op Q-koorts door middel van onderzoek van de melktank.

Er werd steeds aangenomen dat er 55 besmette bedrijven zijn in Nederland, maar dit aantal ligt naar alle waarschijnlijkheid dus hoger. Eind deze week komen de definitieve resultaten van tests op zestien bedrijven die 'verdacht' zijn.

Onafhankelijk onderzoek
De Kamer heeft dinsdag besloten dat het onafhankelijke onderzoek naar het Q-koorts beleid van de afgelopen jaren er komt. PvdA'er Waalkens, had een motie ingediend om een onderzoekscommissie in te stellen. Hij wil de onderste steen boven over het overheidsbeleid, onder ander over de communicatie tussen de ministeries. De motie werd door een Kamermeerderheid gesteund.

Het onderzoek zal volgend jaar van start gaan zodat het de huidige aanpak van de epidemie niet stoort.

Waalkens zegt dat er een competentiestrijd was tussen de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw, waardoor de economische belangen tegenover medische overwegingen kwamen te staan. In ZEMBLA ' De Q-koorts epidemie ' bleek dat de overheid laks heeft gereageerd op de Q-koorts epidemie, waardoor onnodig veel mensen ziek zijn geworden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.