Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Medische dossiers niet anoniem

17-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
de-jacht-op-uw-medische-gegevens
DIS, de grootste medische database van ons land is niet anoniem. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kan door het koppelen van diagnose-informatie aan persoonsgegevens achterhalen wie welke medische behandeling heeft gehad. Dit blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.

Gegevens in DIS zijn niet te herleiden tot de persoon, stelt DBC-onderhoud, de instantie die deze databank beheert. Maar in een mail aan Zembla bevestigt het CBS dat zij in staat is ‘de identiteit achter de gepseudonimiseerde gegevens te herleiden’. Hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen stelt: ' Dan kunnen ze van DBC’s weer mensen van vlees en bloed maken. Als ze het kunnen, dan is het heel goed mogelijk om van die wetenschap misbruik te maken, dat is dan ook mogelijk. En dat is niet echt een comfortabele gedachte. '

Gepseudonimiseerd
Jaarlijks worden miljoenen patiëntgegevens opgeslagen in de landelijke database DIS. Alle ziekenhuizen en GGZ-zorgaanbieders leveren diagnose- en behandelinformatie van hun patiënten aan. De bestanden in DIS zijn gepseudonimiseerd; naam en adres worden niet opgeslagen, maar wél de diagnose-en behandelinformatie, het postcodegebied, leeftijd en geslacht van de patiënt.

Herleidbaarheid  kan toenemen
W. Tomesen, plaatsvervangend voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens vraagt zich openlijk af hoe anoniem dit nu nog is. Hij spreekt van voortschrijdend inzicht. Psychiater Jim van Os zegt over gepseudonimiseerde databases: ' Iedereen weet dat je met dit soort data, als je die hebt, mensen kunt identificeren. Dat is geen geheim. ' Het College Bescherming Persoonsgegevens noemde al in 2006 DIS ‘een van de meest risicovolle verwerkingen van ons land’. Door nieuwe technieken kan de herleidbaarheid toenemen, aldus het CBP in Zembla: ' DIS is pseudoniem opgezet, waarvan lange tijd is gezegd: dit is op zichzelf voldoende waarborg. Maar tegelijkertijd is ook altijd gezegd: het hangt van de staat van techniek af […] of je dat wel of niet kunt herleiden tot echte persoonsgegevens. Dus je kunt niet zeggen – en dat is voortschrijdend inzicht – dat pseudonimiseren zonder meer hetzelfde is als anonimiseren. '
ZEMBLA: ‘De jacht op uw medische gegevens’, donderdag 17 april 2014 om 20.50 uur bij de VARA op Nederland 2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.