Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Medewerkers uitvaartbranche en dierenartsen niet bij 'vitale beroepen'

17-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
uitvaart ANP
Dierenartsen en medewerkers in de uitvaartbranche vallen nog niet onder de door de Rijksoverheid vastgestelde ‘vitale beroepen’, wat betekent dat zij geen kinderopvang krijgen. Terwijl uitvaarten en zorg aan (huis)dieren ook gewoon doorgaan.

“We zijn hierover wel in gesprek met het ministerie en RIVM”, zegt Heidi van Haastert van de vereniging voor de uitvaartbranche BGNU. Er werken volgens Van Haastert ongeveer 7000 mensen in de uitvaartbranche in Nederland. Ze noemt het “heel erg vreemd” dat de uitvaartbranche niet gerekend is tot de vitale beroepen. “Iedere dag sterven er mensen. Iedere dag moeten wij erop uit om een uitvaart te regelen. Onze mensen moeten het werk kunnen blijven doen.”

Maximaal 30 personen bij uitvaart
Er zijn wel nieuwe regels voor uitvaarten zelf. Er mogen voorlopig maximaal dertig personen bij een uitvaart aanwezig zijn. “Dat is een lastige boodschap voor nabestaanden. De uitvaartverzorger gaat samen met de familie kijken naar oplossingen.” Volgens Van Haastert kan er bijvoorbeeld een livestream georganiseerd worden van de ceremonie of een afscheidsfotograaf die de ceremonie kan vastleggen voor mensen die de uitvaart niet bij kunnen wonen.

Voor uitvaarten van mensen die gestorven zijn aan het coronavirus gelden protocollen. “We gaan niet meer op huisbezoek bij de nabestaanden om de uitvaart te bespreken. Dat gebeurt allemaal telefonisch.”

Dierenartsen verontwaardigd
De beroepsorganisatie voor dierenartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, is vandaag in gesprek met het RIVM en het ministerie van LNV. Ook dierenartsen vallen vooralsnog niet onder de vastgesteld vitale beroepen. Terwijl de zorg voor dieren doorgaat.  “Het antwoord volgt in de loop van deze dag, nadat de minister uitspraak heeft gedaan”, aldus KNMvD. “We krijgen verontwaardigde reacties van onze leden. ‘Hoe bestaat het dat we daar nog niet onder vallen?’, vragen ze. We zijn er nog steeds over in conclaaf. Zodra een besluit is genomen melden we het”, zegt Annemarie Rozeboom van KNMvD.

Meer over:

coronavirus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.