Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Maximum aan fosfaat in mest melkkoeien

02-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
frieslandcampina-%e2%80%9cweidemelk-is-vooral-imago%e2%80%9d
Er komt een nieuw systeem om de toename van de hoeveelheid fosfaat van melkvee te begrenzen. Fosfaat is een bestanddeel van mest. Voor elk melkveebedrijf zal een maximaal per jaar te produceren hoeveelheid fosfaat worden vastgesteld. Die vastgestelde fosfaatproductie zal in de vorm van fosfaatrechten aan het betreffende bedrijf worden toegekend. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken donderdag 2 juli 2015 in een brief aan de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Dijksma: 'Het is de melkveehouderij niet gelukt om onder het productieplafond voor fosfaat te blijven. Daarom komen we samen met een begrenzende oplossing. Dat is nodig om een ingebrekestelling door Brussel te voorkomen en ontwikkeling van bedrijven binnen de randvoorwaarden van diergezondheid, dierenwelzijn en milieu mogelijk te maken.'
Doordat er steeds meer melkkoeien zijn in Nederland is de hoeveelheid koeienmest en daarmee ook de hoeveelheid fosfaat te hoog geworden. 
Elk melkveebedrijf krijgt een maximum aan de hoeveelheid fosfaat die de koeien jaarlijks mogen produceren. Zo'n maximum mag in de vorm van fosfaatrechten ook verhandeld worden met andere bedrijven met koeien.
Dijksma moet ingrijpen omdat het de melkveehouderij in Nederland niet gelukt is om onder het eigen fosfaatplafond te blijven. Bovendien is de verwachting dat de piek in de fosfaatproductie nog niet is bereikt omdat het aantal melkkoeien dit jaar nog verder stijgt. Maatregelen zijn daardoor ,,onontkoombaar'', aldus Dijksma.
VVD-Kamerlid Helma Lodders is bijzonder negatief. ,,Dit is waanzin. We maken boeren het werk onmogelijk en laten de kans om juist grondstoffen terug te winnen uit dierlijke mest liggen. Ik snap niet waarom de staatssecretaris voor deze koers kiest.''
Ook CDA-Kamerlid Jaco Geurts is niet overtuigd. ,,Ik ben nog sceptisch. Bovendien is veel onduidelijk en met wetgeving als deze zit de duivel 'm in de details.'' Ook de SGP is tegen.
PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers is wel tevreden: ,,In korte tijd zijn er meer melkkoeien bijgekomen. Dat zorgt voor problemen omdat de mest die zij produceren niet kan worden verwerkt. Dat zorgt voor stankoverlast en schade aan het milieu. Ik ben daarom tevreden dat de staatssecretaris het aantal koeien wettelijk aan banden gaat leggen.''
Dijksma heeft voor ze haar besluit nam overleg gevoerd met partijen als landbouworganisatie LTO Nederland, de Nederlandse Melkveehoudersbond en milieuorganisatie Stichting Natuur en Milieu. LTO noemt Dijksma's ingreep ,,ingrijpend maar onvermijdelijk''.
Natuur en Milieu is tevreden. ,,Een mestquotum zorgt voor minder koeien in Nederland. Dat is beter voor de natuur en voor het milieu. Het aantal koeien is het afgelopen jaar met 150.000 toegenomen. Daarmee produceert Nederland meer mest dan ze kan uitrijden. Absoluut noodzakelijk dat staatssecretaris Dijksma het aantal koeien in Nederland maximeert door het invoeren van mestrechten.''
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.