Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Maxima Medisch Centrum verzwijgt calamiteit voor Inspectie

14-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
maxima medisch centrum
ZEMBLA Extra speciale editie
Een chirurg van het Maxima Medisch Centrum, heeft in februari 2013 bij een patiënt de schildklier verwijderd, terwijl de patholoog juist had aangegeven dat meer onderzoek nodig was om vast te stellen of de schildklier inderdaad kankercellen bevatte. Na afloop van de operatie blijkt  de patiënt echter geen kanker te hebben: de schildklier is voor niets weggehaald, zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Het ziekenhuis meldt deze calamiteit niet bij de IGZ. Nadat de patiënt de IGZ waarschuwt, brengt de IGZ de arts voor het Medisch Tuchtcollege in Eindhoven. Die geeft de chirurg een waarschuwing. Het ziekenhuis biedt haar “oprechte excuses” aan de patiënt aan.

Lees ook onze video longread ZEMBLA Extra speciale editie over deze zaak. 
Levenslang medicijnen
Voor de patiënt, de 51-jarige Anuschka van Dijck uit Eindhoven, heeft de onnodige operatie grote gevolgen. Ze moet haar leven lang medicijnen slikken ter compensatie van haar verwijderde schildklier. Naast haar gehavende hals, houdt ze ook een hangende mondhoek aan de operatie over.
Anuschka van Dijck vertelt onder meer dat de chirurg na de operatie tegen haar zei dat ze weliswaar geen kanker had, maar dat haar schildklier voor niets was verwijderd.
' Ik was er kapot van. Ik ben eigenlijk gezond het ziekenhuis ingegaan, maar ik ben er ziek uitgekomen ,' aldus Van Dijck.
Zonder extra onderzoek opereren
Aanvankelijk vertelt de chirurg aan mevrouw D. dat de patholoog, die op basis van een punctie het weefsel onderzoekt op de aanwezigheid van kankercellen, duidelijker had moeten aangeven dat er nog twijfel bestond over de aanwezigheid van een schildkliercarcinoom. Maar uit het medisch dossier van mevrouw D. blijkt dat de patholoog wel degelijk die twijfels heeft benoemd. Om meer zekerheid te krijgen dringt de patholoog zelfs aan om een extra “diagnostische excisie”, blijkt uit het medisch dossier. Maar de chirurg gaat zonder extra onderzoek opereren en verwijdert de schildklier.
Tuchtcollege
Het nalaten van extra onderzoek om meer zekerheid te krijgen over de diagnose wordt de arts dan ook verweten door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. De chirurg krijgt een waarschuwing. Het College stelt in zijn uitspraak: “ De conclusie moet luiden dat verweerder uitging van zekerheden, waar hij nog had behoren te twijfelen gezien de twijfel over de zekerheid van de PA diagnose en mede gezien de echo uitslagen, die de twijfel rondom de PA uitslagen hadden moeten versterken. Hij heeft daardoor niet geheel gehandeld conform (de strekking van) de richtlijn, die beoogt een zo groot mogelijke zekerheid van maligniteit te verkrijgen.
Reactie ziekenhuis
Het Maxima Medisch Centrum wil geen interview geven. In een mail schrijft de woordvoerder onder meer: ' De gedachten van ons ziekenhuis gaan in de eerste plaats uit naar patiënte, die moet leven met de belastende gevolgen van een behandeling die niet de juiste was. Wij betreuren dit ten zeerste. Máxima Medisch Centrum heeft hier oprechte excuses voor aangeboden. (..) Ons ziekenhuis heeft indertijd een achteraf onjuiste afweging gemaakt om deze zaak niet te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook hiervoor hebben wij onze excuses aangeboden.

Lees de ZEMBLA Extra speciale editie:  MMC verzwijgt calamiteit voor Inspectie een longread met video-interviews.

Kijk en luister hier naar het interview met Zembla programmamaker Ton van der Ham op NPO radio 1 DeNieuwsBV.

Bekijk hier het interview met Ton van der Ham (Zembla) en klokkenluider en hoofd-hals chirurg Volkert Wreesmann bij De Wereld Draait Door.

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.