Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Massaontslag in de zorg verwacht

15-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
massaontslag-in-de-zorg-verwacht
Werknemers van verzorgingshuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg staat een grote ontslaggolf te wachten. Volgens ActiZ, de werkgeversorganisatie in de zorg, zijn vanwege de bezuinigingen van 2,5 miljard euro de afgelopen maanden al 11.000 ontslagen aangekondigd, maar de grote bulk moet nog komen.

Directeur Aad Koster van ActiZ verwacht dat er tot en met 2015 in totaal nog zo'n 55.000 mensen hun baan verliezen. ' Het gaat veelal om banen in de huishoudelijke zorg, maar ook andere banen. Als een verzorgingshuis gaat sluiten zijn ook de kok en de tuinman niet meer nodig, helaas. '
Afgelopen week nog pleitten partijen in de Tweede Kamer dat de kwaliteit in de ouderenzorg omhoog moet. Ze reageren op de bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) die concludeert dat de zorg aan ouderen in instellingen beter kan. SP, PVV, D66 en CDA willen snel een debat met verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).
IGZ-rapport
Van Rijn stuurde donderdag het IGZ-rapport ' Verbetering van kwaliteit ouderenzorg gaat langzaam ' naar de Kamer, waaruit blijkt dat personeel wel gemotiveerd is maar te weinig tijd heeft om iemand echt persoonlijke aandacht te geven. Ouderen worden nog vaak beperkt in hun vrijheid en in meer dan de helft van de 400 zorgorganisaties die de IGZ bezocht, bleken kennis en vaardigheden van de medewerkers niet te passen bij de zorg die ouderen nodig hebben. Dat probleem wordt alleen maar groter. Omdat ouderen liefst zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen en pas naar een zorginstelling gaan als ze het thuis niet meer redden, wordt die zorgvraag alleen maar ingewikkelder.
Vakbond Abvakabo FNV denkt dat er in werkelijkheid nog veel meer mensen hun werk verliezen, wel 100.000. Bestuurder Lilian Marijnissen: ' Tijdelijke contracten zijn het afgelopen jaar al niet verlengd. Daar komen de vakbond of de media niet aan te pas, maar dat zijn wel allemaal mensen die nu hun baan verliezen .'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.