Zembla

Marktplaats en NVWA samen tegen illegale producten

22-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
reptiel -ANP
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Marktplaats gaan samenwerken om handel in illegale producten tegen te gaan. Als de NVWA ziet dat een aangeboden product verboden is, kan de dienst dat meteen melden bij Marktplaats, die de advertentie zo snel mogelijk weghaalt. Als een verkoper vaker in de fout gaan, kan het account worden geblokkeerd.
Bij verboden producten gaat het bijvoorbeeld om dieren en planten, chemicaliën, voedingssupplementen en diensten.
Invasieve exoten
De NVWA en Marktplaats hebben de aanpak vorig jaar al uitgeprobeerd. Ze zochten ze samen naar verboden middelen om planten te beschermen en naar schadelijke planten. Ook spoorden ze dieren op die niet van nature in Nederland voorkomen, de zogeheten invasieve exoten. In twee maanden tijd werden ongeveer honderd advertenties daardoor verwijderd.
Later zochten Marktplaats en de NVWA ook naar vloeistoffen voor elektronische sigaretten, voedingssupplementen en afslankmiddelen.

Advertenties
Marktplaats wordt dagelijks door 2,1 miljoen mensen bezocht en er worden dagelijks 350.000 nieuwe advertenties geplaatst.
Bekijk de ZEMBLA-uitzending ‘De Madagaskar-connectie’ over de verkoop van exotische dieren
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.